Montapacking pakt uit met cobots: ‘Dit is Fulfilment 4.0’

Logistiekprofs op 26 juni 2018 | 4 minuten leestijd

Montapacking investeert in cobots. In de negen magazijnen van de fulfilmentspecialist zullen robots en medewerkers naast elkaar opereren. ‘Fulfilment 4.0’, zegt Montapacking zelf over de investering. 

Lowpad

Montapacking, dat de fulfilment voor circa 450 webwinkels verzorgt, schakelde Eurotec in om een cobot te ontwerpen die goed samenwerkt met mensen. De twee partijen werken momenteel aan het in bedrijf stellen van dit systeem. De cobot is een automatic guided vehicle (AGV) met een geringe hoogte van 12 centimeter, door de maker ‘Lowpad®’ genoemd. De Lowpad kan volledig autonoom en zonder infrastructuur in de vloer navigeren en obstakels ontwijken. 

Dynamische inrichting magazijnen

De stellingen met producten worden door de Lowpads naar het inpakstations gebracht. De locaties in het magazijn zijn echter dynamisch. Omdat het Montapacking Innovation Center zelflerende software (AI) ontwikkelde, ontstaat een dynamische inrichting van het fulfilmentproces in de magazijnen. 

Stellingen met slowmovers worden achterin het magazijn geplaatst zonder gangpaden, fastmovers worden voorin geplaatst met extra brede gangpaden, zodat de lowpads elkaar kunnen passeren. “Dit is natuurlijk ook weer dynamisch, op geen enkel moment van de dag zijn de gangpaden gelijk. Want zonnebrandcrème kan soms van het ene op het andere moment van de dag veranderen van een slowmover in een fastmover. Dit geldt voor heel veel producten”, zegt Edwin van der Ham, directeur van het bedrijf. 

Ook de wijze waarop mens en robot samenwerken is dynamisch ingericht. Op piekdagen worden de stellingen met de fastmovers van dat moment vlak bij de inpakafdeling geplaatst, waardoor de orders in deze stellingen snel door mensen kunnen worden afgehandeld. Volgens Montapacking komt dat vooral van pas tijdens piekdagen. “Zoals op Black Friday wanneer alle cobots overuren draaien en met de inzet van extra orderpickers alles voor middernacht toch nog de deur uit kan. Fulfilment 4.0 kan toegepast worden bij pincetten of scheermesjes, maar ook bij ook vloerkleden en matrassen.”

Fulfilment 4.0

Met Fulfilment 4.0 doelt Van der Ham op de wijze waarop robots en mensen samenwerken: in harmonie en op een dynamische manier. De huidige veelvoorkomende werkwijze in de markt wordt soms aangeduid als Fulfilment 1.0. Hierbij gaat het om traditionele magazijnstellingen met uitsluitend menselijke orderpickers, die slim aangestuurd worden. 

Dan zijn er systemen die robots inzetten, die alle producten in kratjes opslaan en stapelen: Fulfilment 2.0. De kratjes hebben echter alle een vast formaat, waardoor bijvoorbeeld een schoonmaakdoekje en een borstel er wel inpassen, maar een bezem niet. “Dit systeem leent zich heel goed voor kleine producten met een lage omloopsnelheid. Maar als klant van een fulfilmentbedrijf wil ik niet vastzitten aan de afmetingen van een kratje”, zegt van der Ham hierover. 

Een stap verder zette bijvoorbeeld Amazon met Fulfilment 3.0. Robots brengen daarbij de stellingen met producten naar de inpakafdeling. De magazijnen zijn hierbij volledig afgesloten van mensen. Voor Montapacking was echter geen optie om robots het hele pickingproces te laten uitvoeren.  “Investeren in robots die ook de piekbelasting van bijvoorbeeld moederdag of Black Friday kunnen opvangen, is financieel onmogelijk. Dat zou kostprijsverhogend in plaats van -verlagend werken”, aldus Van der Ham.

Mens blijft grote rol spelen in magazijn

Het bedrijf, dat eerder deze maand branchegenoot De Brink overnam, meent dat procesautomatisering altijd gepaard moet gaan met inzet van mensen in het orderpickproces. Zo bepaalt de zelflerende AI software hoe een order het beste gepickt kan worden: uitsluitend door de Lowpad, volledig door een orderpicker of samen. Steeds wordt de optimale werkwijze gekozen voor het specifieke moment in het magazijn.

Montapacking is momenteel bezig met de implementatie van de Lowpads. Het fulfilmentbedrijf benadrukt dat het niet voornemens is om te besparen op personeel. Vorig jaar groeide het personeelbestand met 120 medewerkers. Montapacking verwacht dat die groei ook de komende jaren door zal zetten. “Het draait met name om de flexibiliteit en snelheid van werken, die door dit nieuwe systeem alleen maar zullen toenemen”, concludeert Montapacking in een persbericht. 

Gerelateerde artikelen