WDP boert goed bij nieuwe distributiecentra

Logistiekprofs op 8 August 2016

De aankoop van nieuw logistiek vastgoed heeft WDP geen windeieren gelegd. Ondanks het faillissement van klant V&D zag het vastgoedbedrijf zijn nettoresultaat in het eerste halfjaar van 2016 met 13 procent stijgen tot een bedrag van 48,7 miljoen euro. 

WDP kocht vorige zomer voor een bedrag van 100 miljoen euro zeven distributiecentra in Nederland. Ook in België werden nieuwe logistieke hallen gekocht. De huurinkomsten stegen hierdoor met 18,5 procent tot 65 miljoen euro. Bij een gelijk aantal panden namen de huurinkomsten licht af. Door het faillissement van warenhuisketen V&D is de leegstand in de hallen van WDP wel gestegen. V&D huurde namelijk een groot distributiecentrum in Nieuwegein. Dit zorgde ervoor dat de bezettingsgraad het afgelopen halfjaar daalde van 97,5 procent tot 95,9 procent. 

WDP is sinds 1999 beursgenoteerd en op Euronext Brussel. Sinds 2015 is er een bijkomende notering op Euronext Amsterdam, om zo zichtbaarder te worden voor Nederlandse beleggers. Het Belgische vastgoedbedrijf zag het nettoresultaat per aandeel de afgelopen zes maanden stijgen van 5,20 euro naar 5,30 euro. 

Logistiek vastgoed in de lift 
De resultaten van WDP liggen in lijn met de landelijke cijfers. Vastgoedadviseur CBRE meldde vorige maand dat de leegstand van logistiek vastgoed momenteel op 4,5 procent ligt. Het leegstandspercentage was nog niet eerder zo laag. Dat zou vooral komen door de populariteit van e-commerce. Ook het rapport ‘Vastgoedmarkt in Beeld 2015’ van NVM vermeldt dat de vraag naar logistiek vastgoed dit jaar blijft stijgen. “Er wordt meer onttrokken aan de voorraad en door het gebrek aan nieuwbouw wordt meer van het bestaande aanbod opgenomen. Net als in 2015 zal er op de markt voor bedrijfsruimten in 2016 groei te zien zijn in de opname, vooral veroorzaakt door de groei van de logistieke sector. Het aanbod zal verder afnemen.”

Redactie LogistiekProfs 
Afbeelding: WDP