Vraag naar logistiek vastgoed in de lift
05.05.2016 | Branchenieuws

Vraag naar logistiek vastgoed in de lift

Het gaat goed met de vraag naar logistiek vastgoed. Dat blijkt uit cijfers van het rapport Vastgoedmarkt in Beeld 2015 die NVM onlangs publiceerde. De cijfers laten zien dat nieuwbouw in 2015 voornamelijk in trek was. Het aantal vierkante meters verdubbelde bijna ten opzichte van het jaar 2014.

In totaal steeg de vraag naar logistiek vastgoed met 1,7 miljoen vierkante meter waarvan meer dan de helft nieuwbouw betrof. Dit is stijging is een record in de logistieke branche. Vooral retailers hebben meer vierkante meters nodig dan voorheen. In het rapport valt te lezen: “Het jaar 2015 was een goed jaar voor de logistieke vastgoedsector. Op de vrije markt werd ruim 20 procent meer logistieke ruimte opgenomen dan het jaar ervoor. De vraag richtte zich voor een belangrijk deel op de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. De toename van de opname kwam vooral voor rekening van zogenoemde build-to-suit distributiecentra.” Extra voordeel is de daling van de leegstand. “Aan het eind van het jaar stond ongeveer 2,5 miljoen vierkante meter te huur of te koop, 15 procent minder dan eind 2014.”

Groei zet door
De groei zet zich al enige tijd voort. In de afgelopen acht jaar steeg de vraag naar logistiek vastgoed van 19 naar 25 miljoen vierkante meter. Hierbij is de locatie een belangrijke keuze voor de logistiek dienstverleners, waarbij de logistieke kosten niet uit het oog worden verloren. De keuze wordt onder meer gebaseerd op het transport naar de afzetmarkt en de herkomst van de goederen.

Trend
In 2016 zal de leegstand verder afnemen terwijl de vraag zal stijgen. “Er wordt meer onttrokken aan de voorraad en door het gebrek aan nieuwbouw wordt meer van het bestaande aanbod opgenomen. Net als in 2015 zal er op de markt voor bedrijfsruimten in 2016 groei te zien zijn in de opname, vooral veroorzaakt door de groei van de logistieke sector. Het aanbod zal verder afnemen.”

Minder positief is dat de Nederlandse winkelmarkt zich in een vacuüm bevindt die voortkomt uit onzekerheid over de markt en toekomst. “De onzekerheid over de toekomst van grote winkelketens en het bij hen in gebruik zijnde vloeroppervlak , het broze consumentenvertrouwen en de aanhoudende groei van de verkoop via het internet hangen als een donkere wolk boven de winkelmarkt. Van een structureel herstel van de winkelmarkt zal dan ook zeker geen sprake zijn. Met name de kleine en middelgrote steden zullen het moeilijk blijven houden.”

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.


Plaats een reactie (0)

Reageren