Tilburg kan vraag naar XXL-distributiecentra niet aan

Logistiekprofs op 1 July 2016

Tilburg kan niet meer voldoen aan de vraag naar grote kavels voor distributiecentra. Logistieke bedrijven zouden vaak bij de gemeente aankloppen voor kavels van 5 hectare en meer. Die ruimte is er alleen niet meer, zo schrijft het Brabants Dagblad op basis van informatie van het college van B en W.

XXL-distributiecentra in Noord Brabant zijn in trek, zo bleek onlangs uit onderzoek van Buck Consultants International. Sinds 2013 werden er in Nederland maar liefst 28 XXL-dc’s, met een oppervlakte van meer dan veertigduizend vierkante meter, gebouwd, waarvan het grootste deel in Noord-Brabant.

Lees ook: ‘Keuzes maken in logistieke hotspots’

Uitwijken naar buurgemeenten
Nu het zo in de smaak valt bij internationale klanten wil Tilburg geen ‘nee’ hoeven te verkopen. Daarom gaat de logistieke hotspot in overleg met buurgemeenten om bedrijven daar naartoe te verwijzen. Zo biedt het tekort aan ruimte in Tilburg kansen voor Waalwijk. Daar staan ze welwillend tegenover nieuwe aanwas, omdat er op bedrijventerrein Haven Acht, waar het duurzame distributiecentrum van Bol.com wordt gebouwd, nog voldoende ruimte is. De gemeente heeft daar nog geen bouwklare kavels liggen, omdat het pas kavels ontwikkelt wanneer er sprake is van concrete vraag of verkoop. 

Waalwijk verwacht dat de logistieke bedrijven werkgelegenheid zullen opleveren. “Banen voor mensen met een hoge én een lage opleiding”, aldus Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk.

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Bouwgroep Remmers, dat op bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg een nieuw dc bouwt met een oppervlakte van 36 duizend vierkante meter.