XXL-distributiecentra in trek, vooral in Brabant

Logistiekprofs op 10 June 2016

Er zijn sinds 2013 maar liefst 28 nieuwe XXL-distributiecentra gebouwd. Daarbij is vooral Noord-Brabant favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International.

Deze distibutiecentra beslaan een oppervlakte van meer dan veertigduizend vierkante meter en bieden werk aan meer dan tienduizend mensen. De centra zouden vooral in trek zijn bij retailers en merken, zowel voor online als offline verkoop. Zo waren zeventien van de 28 distributiecentra bedoeld voor retailers en merkeigenaren als Tesla en Michael Kors. Ook logistiek dienstverleners zouden veel interesse hebben in de mega-dc’s. “Een belangrijke drijfveer zijn schaalvoordelen, zodat de nieuwste technologie kan worden gebruikt, personeel efficiënt ingezet en leveringen gecombineerd”, zegt directeur René Buck. “Veel ruimte is ook nodig om artikelen die consumenten retourneren uit te pakken, te inspecteren en weer klaar te maken voor verzending.”

Noord-Brabant is meest populair als logistieke locatie. Daar is maar liefst 43 procent van de nieuwe XXL-dc’s gevestigd, gevolgd door Limburg (25 procent) en Zuid-Holland (achttien procent).

Buck Consultants International verwacht dat de groei voorlopig nog aanhoudt. Zo staan er voor halverwege dit jaar al elf nieuwe distributiecentra op de planning. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.