Distributiecentrum Bol.com meest duurzaam

Logistiekprofs op 4 May 2016

Online retailer Bol.com is in de prijzen gevallen. Nog voordat het distributiecentrum van Bol.com in Waalwijk is geopend, heeft het al het BREAAM-NL Nieuwbouw & Renovatie Outstanding ontwerpcertificaat ontvangen. Het distributiecentrum is het meest duurzame van Nederland. De bouw van het centrum in afgelopen februari gestart.

Bol.com ontvangt de prijs omdat het nieuw te bouwen distributiecentrum uitermate duurzaam is. Zo wordt onder meer gebruik gemaakt van windmolens die naast het centrum staan voor de energietoevoer. Het gebouw is volledig CO2-neutraal, mede bereikt door het gebruik van warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen. “Onze missie is om door het verduurzamen van de gebouwde omgeving een bijdrage te leveren aan de circulaire economie. Bol.com neemt als eindgebruiker de verantwoordelijkheid hier een belangrijke bijdrage aan te leveren”, laat directeur Annemarie van Doorn van Dutch Green Building Council weten. “Zeker met een gebouw van 130.000 vierkante meter.”

Installaties
De installaties die Bol.com in het distributiecentrum gebruikt, zijn energiezuinig. Een andere beweegreden om het certificaat aan het bedrijf uit te reiken is de innovatie om opgevangen regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten en urinoirs. Werknemers die met een elektrische auto, scooter of fiets komen, kunnen deze ook opladen. Daarnaast is er ook gedacht aan dieren door de realisatie van onder andere nestkasten voor diverse vogelsoorten, verwarmde vleermuisburchten en solitaire bijenkasten.

De bouw
De bouw van het distributiecentrum is afgelopen februari begonnen en neemt ongeveer een jaar in beslag. Tijdens de bouw wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu door onder meer afval te scheiden en bewust te kiezen voor milieuvriendelijke materialen.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.