Rechter: 'Deliveroo moet bezorgers in dienst nemen'
Personeel & Arbeidsmarkt 16.01.2019 | Branchenieuws

Rechter: 'Deliveroo moet bezorgers in dienst nemen'

Deliveroo moet zijn bezorgers toch in dienst nemen en bovendien de cao voor het beroepsgoederenvervoer hanteren. Dat heeft de kantonrechter dinsdag beslist in twee zaken aangespannen door vakbond FNV. 

Deliveroo besloot begin 2018 om geen bezorgers meer in loondienst te laten werken. Koeriers konden alleen nog via een zzp-constructie bij de maaltijdbezorgdienst aan de slag. Dat kwam het bedrijf op forse kritiek en protest te staan van bezorgers en vakbonden. 

Contract eenzijdig opgesteld door Deliveroo

FNV besloot Deliveroo voor de rechter te slepen en kreeg daarin dinsdag gelijk van de kantonrechter. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de verhouding tussen Deliveroo en bezorgers met de invoering van de nieuwe contractvorm niet wezenlijk veranderd. "Daarbij is onder andere van belang dat de partnerovereenkomst een standaardcontract is, dat volledig en eenzijdig door Deliveroo is opgesteld en niet onderhandelbaar is", luidt het oordeel.

'In de praktijk is de vrijheid aanzienlijk minder groot'

In een eerdere zaak vorig jaar, aangespannen door een bezorger, kreeg Deliveroo wel gelijkIn de zaak van vorig jaar werd echter vooral naar de schriftelijke overeenkomst gekeken. In de uitspraak van gisteren is gekeken naar hoe er in de praktijk invulling aan de contractvorm is gegeven. 

In de praktijk is de vrijheid namelijk aanzienlijk minder groot dan de schriftelijke overeenkomst suggereert, zo stelt de kantonrechter. "Zo kunnen bezorgers weliswaar zelf bepalen of ze een opdracht wel of niet aannemen, maar weigering of minder vaak beschikbaar zijn werkt vervolgens wel in hun nadeel bij het toebedeeld krijgen van toekomstige opdrachten en het behalen van bonussen. Ook is er weinig tot geen ruimte voor onderhandeling over het tarief." 

Cao beroepsgoederenvervoer

In de uitspraak staat dat de verhouding tussen Deliveroo en de bezorgers niet alleen is aan te merken als een arbeidsovereenkomst, het bedrijf valt ook onder de cao beroepsgoederenvervoer. "De rechter is het met de FNV eens dat de bezorging van maaltijden door Deliveroo moet worden gekwalificeerd als vervoer van goederen over de weg en daarmee onder de cao van die sector valt." Deliveroo moet de cao nu met terugwerkende kracht naleven. 

Afbeelding: tviolet / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren