Bezorgers Deliveroo verenigen zich tegen zzp-constructie

Logistiekprofs op 14 September 2017

Maaltijdbezorgers van Deliveroo spreken zich uit tegen de plannen van het bedrijf om alleen nog zzp’ers aan het werk te zetten. De groep heeft zich georganiseerd onder de naam ‘Riders Union’. “Alle risico’s van het bedrijf worden nu op ons afgeschoven”, luidt het protest.  

Volgens vakbond FNV gaat het om een grote groep bezorgers. Vanavond treedt de Riders Union voor het eerst naar buiten tijdens een discussieavond over platformeconomie in Pakhuis De Zwijger. “Alle risico’s van het bedrijf worden nu op ons afgeschoven. Wij hebben niet de ambitie om als zogenaamd zelfstandig ondernemer op de fiets te zitten en daarom komen wij nu voor onszelf op. Wij willen gewoon werken en geld verdienen”, aldus  Daan Dorr, bezorger bij Deliveroo. 

Deliveroo stelt dat zowel het bedrijf als de bezorgers gebaat zijn bij een zzp-constructie. Die bewering wordt ondersteund met een enquête over flexibiliteit. Onterecht, aldus FNV. “Dat bezorgers hun werk willen combineren met hun studie, zegt niets. De bezorgers voelen zich misbruikt en zijn zich aan het organiseren”, reageert Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong. Het zou Deliveroo alleen gaan om een kostenbesparing. “Onze berekeningen laten zien dat een bezorger met het zzp-loon veel slechter af is dan in vaste dienst en zeker in vergelijking met het cao-loon, terwijl Deliveroo de touwtjes strak in handen houdt en per rider duizenden euro’s per jaar bespaart.” 

In een brief aan Deliveroo wil FNV melden dat het werk van de maaltijdbezorgers valt onder de cao TLN, voor het beroepsgoederenvervoer. “Het werk heeft alle kenmerken die passen bij deze cao. De bezorgers zijn slechter af zonder cao, krijgen een slechter salaris en hebben geen zekerheid. Bovendien zijn de risico’s van ziekte of een kapotte fiets of ongeval nu nog voor henzelf. De cao TLN biedt hen die zekerheid wel en zorgt voor pensioen, doorbetaling bij ziekte, verzekering bij ongevallen enzovoort.”

Redactie LogistiekProfs