Opsteker voor Deliveroo in zzp-zaak
23.07.2018 | Branchenieuws

Opsteker voor Deliveroo in zzp-zaak

Maaltijdbezorger Deliveroo hoeft fietskoerier Sytze Ferwerda niet in dienst te nemen. Ferwerda weigerde om als zzp'er voor Deliveroo te werken, maar volgens de rechtbank in Amsterdam kan de arbeidsrelatie tussen de partijen niet als arbeidsovereenkomst worden gekwalificeerd. 

Vorig jaar besloot Deliveroo om alleen nog met zelfstandige bezorgers te werken. Dat stuitte koerier Ferwerda en veel van zijn collega's tegen de borst. Zij werkten aanvankelijk in loondienst. Ferwerda beschuldigde Deliveroo van schijnzelfstandigheid en spande een rechtszaak aan. Daarbij ontving hij steun van de vakbond en zelfs van de politiek.  De bezorger wist door een crowdfundingsactie van de PvdA ruim 7000 euro op te halen voor een rechtszaak. 

'Wel sprake van zzp-constructie'

Volgens de rechter is er echter wel degelijk sprake van een zzp-constructie. Ferwerda mag sinds zijn aantreden als zelfstandige zelf bepalen wanneer hij werkt, bestellingen weigeren en kan zelfs zonder consequenties besluiten om niet te gaan werken in tijdsvakken die hij zelf heeft gereserveerd. 

Arbeidsrecht houdt geen rekening met platformeconomie

De rechter stelt wel dat er in het huidige arbeidsrecht geen rekening wordt gehouden met de arbeidsverhoudingen die ontstaan uit de platformeconomie. "Wanneer het ongewenst wordt geacht dat platforms als Deliveroo dergelijke overeenkomsten aanbieden, zal de wetgever daartegen maatregelen moeten treffen", valt te lezen in het vonnis. 


Plaats een reactie (0)

Reageren