Dit is het nieuwe fulfilmentcentrum van Active Ants in Roosendaal

Logistiekprofs op 30 oktober 2020 | 4 minuten leestijd

Net op tijd voor de piekperiode heeft fulfilmentspecialist Active Ants zijn nieuwe magazijn in Roosendaal betrokken. In het pand van 20.000 vierkante meter werken 105 robots zij aan zij met medewerkers. 

De dochteronderneming van de bpost groep verpakt nu ook in Roosendaal duizenden goederen voor webwinkels. De uitbreiding naar een nieuwe locatie stelt Active Ants in staat te groeien in Nederland en België. 

Het nieuwe pand kent een hoge mate van automatisering. De opslag, orderpicking en het sorteren zijn volledig geautomatiseerd. Voor het orderpicken werken medewerkers samen met robots. De retourstroom en de ontvangst van goederen blijven handmatige processen. “Deze mechanisering zorgt voor een efficiëntie, een hoge kwaliteit en een prettige werkomgeving voor onze medewerkers. De opzet is uniek in de wereld”, zegt Jeroen Dekker, managing partner bij Active Ants.

AMR’s en shuttlesysteem

65 autonomous mobile robots (AMR’s) brengen lege dozen naar de medewerker. Die vult de dozen met goederen die weer door andere robots zijn aangeleverd. Vervolgens rijden de AMR’s naar verschillende inpakmachines die de dozen op maat sluiten, wegen en voorzien van een verzendlabel, zodat er geen opvulmateriaal nodig is en er zo weinig mogelijk lucht wordt vervoerd. Daarna pakken de AMR’s de gesloten doosjes weer op en sorteren ze deze naar de respectievelijke vervoerders.

Voor de opslag maakt Active Ants gebruik van het Autostore-bakkensysteem. Ook hier haalt een veertigtal robots goederen uit het systeem om ze vervolgens naar de medewerkers te brengen. Door de indeling van de Autostore kan Active Ants tot zes keer meer voorraad per vierkante meter opslaan. De robots hergebruiken hun eigen energie waardoor het elektrisch verbruik minimaal is, aldus Active Ants. 

Gepersonaliseerd inpakken

De fulfilmentspeler werkt met een speciale sluitmachine met ingebouwde printer. Hierdoor kan Active Ants voor iedere klant een eigen maatwerk geprinte doos aanbieden. “Door deze unieke functionaliteit stellen we grote maar nu ook kleinere webwinkels in staat om een maatwerk verpakking te voeren.” verklaart Jean Lahaye, managing partner van Active Ants. “Het op voorraad houden van honderden pallets met voorbedrukte dozen is verleden tijd. Dit scheelt onze klant kosten en zorgt ook weer voor een lagere footprint.” 

Lees ook: Coronadrukte bij Active Ants: verrijdbare inwerktrolleys om afstand te houde

Expansie in België en Duitsland

In het voorjaar van 2021 willen Active Ants en moederbedrijf bpost uitbreiden met een filiaal in België. Tussen Mechelen en Antwerpen trekt het bedrijf in een bestaand gebouw van de bpost group. “Ik ben fier op deze nieuwe stap binnen onze e-commerce logistiek activiteiten in Nederland”, zegt Jean-Paul Van Avermaet, CEO van de bpost group.  “Het bewijst niet enkel dat we via de juiste business transformatie goed inspelen op de nieuwe noden van onze klanten maar dat we ook durven gebruik maken van de allernieuwste technologie en innovatie op de markt om wereldwijd onze stempel te drukken.”

Gerelateerde artikelen