Coronadrukte bij Active Ants: verrijdbare inwerktrolleys om afstand te houden

Logistiekprofs op 15 april 2020 | 3 minuten leestijd

Een Black Friday die maar niet ophoudt. Zo omschrijft Jeroen Dekker de drukte bij Active Ants. Het e-fulfilmentbedrijf breidde het personeelsbestand de afgelopen weken uit met zo’n 40 procent. Omdat bij het inwerken de anderhalve meter afstand niet kon worden gewaarborgd, werd een mobiele inwerktrolley ontworpen.

Door de coronacrisis loopt het storm bij een groot aantal klanten van Active Ants. Bakspullen en voedingssupplementen van webwinkels zijn in trek. “Het is een beetje ontploft. Soms is het zoveel dat we het niet dezelfde dag de deur uitkrijgen”, vertelt ondernemer Jeroen Dekker.

Het bedrijf van Dekker heeft de mazzel dat de capaciteit van het AutoStore-systeem net voor de coronacrisis was uitgebreid. Het fulfilmentcentrum in Nieuwegein beschikt nu over 80.000 opslagbakken. Dat zijn er 20.000 meer dan in februari. “Dat kwam goed uit. Ons warehouse in Nieuwegein staat nu helemaal vol.”

Extra personeel

Er werden de afgelopen weken veel nieuwe medewerkers ingevlogen. Naast de vaste krachten werkt Active Ants normaal gezien met scholieren, studenten en uitzendkrachten. Nu komen daar veel parttime krachten bij uit de horeca en evenementenbrance. “Dat zijn harde werkers die het bij ons uitstekend doen.” De arbeidsmarkt is in drie weken tijd volledig omgedraaid, constateert Dekker. “Wij hadden al twee jaar heel veel moeite om voldoende mensen te krijgen. Nu hebben we meer mensen dan we aankunnen. Onze recruiter heeft het nog nooit zo druk gehad.”

Onboarden op afstand

Al dat nieuwe personeel moet worden ingewerkt. Een uitdaging, want Active Ants moet op de werkvloer zorgen voor anderhalve meter afstand tussen medewerkers. “Op de meeste plekken lukt dat goed, bijvoorbeeld door looproutes en wisselende pauzetijden. Alleen het onboarden was een probleem. Iets op de computer aanwijzen aan een ander lukt op afstand niet.” Samen met Dirk, de‘handy man’ van Active Ants bedacht Dekker het idee voor een verrijdbare inwerktrolley. “Nu staat er een mobiele plaat tussen het personeel. Net als bij de kassa’s in supermarkten. Dat werkt heel goed.” Active Ants heeft inmiddels zes inwerktrolleys opgetuigd. Het idee werd gedeeld op LinkedIn en vond gretig aftrek bij online spelers als Coolblue en Wehkamp. “Zij hebben de ‘bouwtekening’ bij ons opgevraagd”, lacht Dekker.

Vertragingen nieuw warehouse Roosendaal door Corona

Ondertussen moet Dekker zijn aandacht ook richten op de opening van een nieuw pand in Roosendaal. Dit warehouse biedt plek voor 200.000 opslagbakken van goods to man-systeem AutoStore. De opening van de locatie staat gepland voor de zomer van 2020, maar de ondernemer verwacht dat de levering van sommige machines door de pandemie vertraging op zal lopen. “Naast het AutoStore-systeem moeten er nog veel andere machines geïnstalleerd worden, zoals de inpakmachines. We wachten op een leverancier uit Frankrijk. Maar dat land zit nu helemaal op slot. Daar moeten we mee dealen. Ik vrees dat we in Roosendaal bij de opening nog handmatig moeten inpakken..” 

Gerelateerde artikelen