België wil nachtwerk in distributiecentra verder stimuleren
07.12.2016 | Branchenieuws

België wil nachtwerk in distributiecentra verder stimuleren

De Belgische regering wil nog meer maatregelen gaan doorvoeren om nachtwerk bij e-commerce te stimuleren. Alleen zo blijven distributiecentra ’s nachts open en kan België de concurrentie aangaan met buurlanden als Nederland en Duitsland.

Kris Peeters, minister van Werk, wil voor werknemers die ’s nachts werken extra loonkostenverlaging bieden. Er moet geld gebruikt worden van de hervorming van de vennootschapsbelasting voor specifieke sectoren en supermarkten moeten experimenteren met het ’s nachts klaar maken van online bestellingen. De minister heeft deze plannen voorgelegd aan sectorfederatie Comeos.

Eind vorig jaar hief België het verbod op nachtwerk op, nadat bleek dat webwinkeliers en consumenten massaal uitweken naar Nederland en andere buurlanden omdat zij in België tegen allerlei belemmeringen aanliepen. Omdat de bestellingen 's nachts niet klaargemaakt mochten worden, duurde levering gemiddeld twee dagen langer dan in Nederland. Bovendien liggen in België de loonkosten gemiddeld twintig procent hoger dan in Nederland. Toch komt nachtarbeid in het land niet van de grond. Elk bedrijf zou namelijk individueel moeten onderhandelen met de vakbonden. “Dit zorgt voor lange onderhandelperiodes. De cultuur in ons land is helemaal anders dan bijvoorbeeld in Nederland. Daar is het heel normaal om 23 uur te moeten werken. Waarom moet het bij ons altijd goedgekeurd worden door de secretaris van de vakbonden?”, zei Dominique Michel van Comeos destijds tegenover De Redactie.be.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren