Nachtarbeid bij Belgische distributiecentra blijft uit

Logistiekprofs op 9 June 2016

Het wil niet vlotten met de invoering van nachtarbeid in België. Zes maanden nadat nachtarbeid in het land werd toegestaan, om Belgische webwinkels een duwtje in de rug te geven, zijn er nog maar weinig e-commerce bedrijven die hier gebruik van maken. De onderhandelingen op bedrijfsniveau zouden tot niets leiden, aldus de handelsfederaties tegenover De Redactie.

Omdat nachtarbeid in België eerder verboden was, konden webwinkels de mogelijkheid ‘tot 23,59 bestellen, de volgende dag in huis’ niet aanbieden. Hierdoor werd er door Belgische consumenten vaak over de grens besteld. Eind vorig jaar besloot de regering dat nachtarbeid toch werd toegestaan. Volgens handelsfederatie Comeos is het sindsdien echter nog niet tot een individueel akkoord gekomen met een distributiebedrijf. “Het blijft enorm moeilijk om ’s nachts te kunnen werken in onze sectoren. Jammer genoeg is dat niet geregeld met het akkoord.”

Lees ook: ‘Belgische webshops zien Nederland als logistiek walhalla’
 
Cao op maat
Elke onderneming moet de kader-cao die in december is opgesteld namelijk op maat invullen. Dit zorgt voor lange onderhandelperiodes tussen het bedrijf en de vakbonden. “De cultuur in ons land is helemaal anders dan bijvoorbeeld in Nederland. Daar is het heel normaal om om 23 uur te moeten werken. Waarom moet het bij ons altijd goedgekeurd worden door de secretaris van de vakbonden”, aldus Dominique Michel van Comeos tegenover De Redactie.be.

De handelsfederaties hopen dan ook dat er een cultuurverandering zal plaatsvinden, om zo te kunnen concurreren met buurlanden. Als het niet tot een akkoord leidt, klopt Comeos alsnog bij de Belgische regering aan. Zij moeten de blokkades van sociale partners wegnemen.

Redactie LogistiekProfs