30.12.2015 | Branchenieuws

België staat nachtarbeid toe

Belgische vakbonden en werkgevers zijn eruit. Binnenkort wordt nachtarbeid toegestaan in Belgisch e-fulfilment. De Zuiderburen proberen zo het gat te dichten dat momenteel bestaat tussen de Nederlandse en Belgische online sector. Door de overeenkomst worden eveneens duizenden banen gecreëerd. 

Momenteel worden nog veel pakket die online worden besteld door een Belg geleverd vanuit een distributiecentrum in Nederland. Ons land heeft andere arbeidsvoorwaarden voor onder meer nachtarbeid. Door een verandering van de wetgeving moet de e-commerce in België meer zelfvoorzienend worden, meldt dagblad De Morgen.

Minister tevreden
De minister van Werk, Kris Peeters is blij met de doorbraak, laat hij weten aan De Morgen: "Mijn mensen hebben hier hard aan gewerkt. De keuze voor de weg van het sociaal overleg loont. Alle sociale partners hebben dit akkoord ondertekend. Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Heel belangrijk is dat er door dit akkoord in de handel en distributie op korte termijn behoorlijk wat extra volwaardige jobs komen. Die sectoren stellen nu al, met uitzondering van de zelfstandige kleinhandel, 250.000 mensen tewerk."

Achterstand op Nederland
Jan Delfosse, directeur-generaal van handelsfederatie Comeos, kijkt tevreden terug, zo laat hij De Morgen weten. “Het is belangrijk dat het wettelijke obstakel voor nachtarbeid weg is. We verliezen maandelijks jobs aan het buitenland. Daarnaast moeten we nog werk maken van de loonkloof. Die bedraagt in logistiek soms 20 procent tegenover Nederland,” legt Delfosse uit. 

De achterstand die België had ten opzichte van Nederland kostte het land naar schatting 2,4 miljard euro.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren