Amazon aan de slag met zeevracht

Logistiekprofs op 31 January 2017

Amazon verzorgt zelf het zeetransport van China naar de Verenigde Staten. De etailgigant registreerde zich een jaar geleden als zeevrachtvervoerder en voert nu de transporten uit.

Sinds oktober bracht Amazon al 150 containers van China naar zijn eigen distributiecentra in VS. Dat doet het via Chinese dochtermaatschappij Beijing Century Joyo Courier Service.

Amazon is al langer bezig met het opzetten van een logistiek netwerk, niet alleen met zeetransport maar ook via de luchtvaart. De Amerikaanse webwinkel leaset namelijk ook al veertig vliegtuigen. De etailer wil, door het logistieke proces in eigen hand te houden, minder afhankelijk zijn van externe vervoerders. Eerdere jaren kwam het voor dat bestellingen niet op tijd werden geleverd door problemen bij deze partijen. Afgelopen jaar jaar dreigdenpakketten in aanloop naar Black Friday te laat te komen door een staking bij airline ABX Air. De rechter stak hier uiteindelijk een stokje voor.

Amazon vroeg onlangs ook patent aan voor een vliegend distributiecentrum. Dit dc, in de vorm van een zappelin, kan van pas komen bij grote evenementen. Drones kunnen bestellingen vanuit de zappelin naar de consument brengen.

Redactie LogistiekProfs