Rechter verbiedt staking piloten Amazon net op tijd voor Black Friday

Logistiekprofs op 24 November 2016

De nachtmerrie van elke e-commercegigant: tijdens de drukste periode van het jaar besluiten de piloten van de airline die jouw vracht bezorgt in staking te gaan. Het overkomt Amazon. Een rechter in de VS heeft de staking inmiddels tijdelijk verboden, maar de vakbond is het daar niet mee eens.
 
ABX Air is een airline die vluchten verzorgt voor onder meer Amazon.com en DHL Express. Dagelijks vervoert dochterbedrijf Air Transport Services Group zo’n 35 vrachten voor de etailgigant en nog eens 35 voor DHL Express. De piloten van het dochterbedrijf hebben hun werk neergelegd omdat zij naar eigen zeggen al twee jaar te maken hebben met hoge werkdruk door een tekort aan piloten. ABX Air heeft sindsdien een klein aantal relatief onervaren (en dus goedkope) piloten aangenomen. Onvoldoende, zo stelt de vakbond. Piloten zouden in hun vrije tijd regelmatig worden opgeroepen om toch te vliegen op zogenoemde ‘emergency assignments’.

Lees ook: Magazijnmedewerkers Amazon staken traditiegetrouw

De staking is groot probleem voor een bedrijf als Amazon, dat met Black Friday en Kerst de drukte periode van het jaar beleeft. Dor de staking kunnen er tekorten ontstaan in de voorraden in de VS en Europa.

Dat besefte ook moederbedrijf ABX Air, dat naar de rechter stapte om de staking op te schorten. Volgens het bedrijf leidt een aanhoudende staking tot grote en onherstelbare schade aan ABX en internationale handel in het algemeen. De rechter gaf de vliegtuigmaatschappij hierin gelijk, maar volgens de vakbond is dat juist het hele idee achter een staking. De bond acht het onwenselijk dat een rechter rekening houdt met de schade die het bedrijf door een staking oploopt en stelt dan ook dat de staking volkomen legaal is. Een woordvoerder van de bond heeft inmiddels gemeld dat de piloten, net op tijd voor Black Friday, weer aan het werk gaan en dat de vakbond ondertussen tegen de hoge werkdruk blijft strijden.

Redactie LogistiekProfs