UniPharma verdubbelt opslagcapaciteit

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

UniPharma heeft zijn opslagcapaciteit in Middelburg verdubbeld. Het distributiecentrum is uitgebreid met 4.500 vierkante meter en voorzien van een nieuwe inrichting. 

Eind 2018 constateerde groothandel UniPharma dat het distributiecentrum in Middelburg te klein was geworden. Dit door toenemende volumes en het groeiende assortiment, dat inmiddels uit 43.000 artikelen bestaat. 

Na de uitbreiding beslaat het pand 12.500 vierkante meter. Het gebouw is vijftien meter hoog en biedt daardoor meer ruimte voor opslag. Door herinrichting van het pand is de orderpicksnelheid flink gestegen, stelt UniPharma. Vanuit Middelburg kan de groothandel nu meer dan tweeduizend drogisterijen, apotheken en supermarkten bevoorraden. Elke dag verwerkt het er tot vijfduizend orders voor webshops. 

Het overgrote deel van het nieuwe pand beschikt over een combinatie van palletstellingen en doorrolstellingen. Met de doorrolstellingen op grondniveau is er ruimte voor de pickvoorraad. De palletlocaties daarboven bieden ruimte aan 3.450 pallets, met bulkvoorraden die bestemd zijn om de in totaal 2.670 picklocaties aan te vullen. 

De opslag van kostbare artikelen, zoals specifieke medicijnen en cosmetica, is onder de loep genomen. Ze liggen vanaf nu in een kooi, met wanden en plafond van dik stalen gaas. De ruimte is afgesloten zodat niet iedereen automatisch toegang krijgt.

Momenteel wordt het bestaande deel van het distributiecentrum nog gerenoveerd en voorzien van een nieuwe vloer. Bij de herinrichting zegt UniPharma rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen zoals robotisering van het orderpickproces. Daarbij denkt het aan autonome mobiele robots, die orderpickers op de voet volgen. Die robots hebben echter een gangpadbreedte van 1,25 meter nodig en dat heeft UniPharma momenteel nog niet.

Gerelateerde artikelen