Steeds meer bedrijven naar Nederland door Brexit

Logistiekprofs op 26 August 2019

Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk wijken steeds vaker uit naar Nederland nu de onzekerheid rondom de Brexit aanhoudt. Inmiddels maakten 98 bedrijven de overstap naar ons land. Het merendeel zou op logistiek vlak op zoek zijn naar zekerheid. 

Dat meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat bedrijven begeleidt bij hun komst naar Nederland. Dit jaar kozen 38 bedrijven ervoor om naar Nederland te verhuizen, dat is bijna net zoveel als in heel 2018. Nog eens 325 bedrijven denken erover na om hun activiteiten naar Nederland te verplaatsen. Eind vorig jaar waren dat er 250. 

Toegang tot Europese markt

In eerste instantie ging het vooral om mediabedrijven of financiële instellingen, die vanwege wetgeving in de knel dreigden te raken. Inmiddels verhuizen bedrijven vooral voor logistieke zekerheid en het aantrekken van personeel. Deze veelal internationale bedrijven herzien hun strategie vanwege de noodzakelijke toegang tot de EU. De NFIA merkt dat Nederland er bij die overweging goed op staat. Vanuit ons land kunnen bedrijven door de logistieke voorzieningen, Engelssprekende bevolking en digitale infrastructuur met zekerheid zaken blijven doen op de Europese Markt.

Lees ook: Voorraadverschuiving door Brexit

Veel bedrijven wachten af

Toch wachten nog veel bedrijven op het antwoord hoe Brexit definitief vorm krijgt, en wat dat betekent voor bijvoorbeeld de logistieke keten of het vrije verkeer van personen. “Onze ervaring leert dat wanneer een Brexitdeal verder uit zicht raakt en de kans op een no-deal toeneemt, meer bedrijven zich bij ons melden”, zegt directeur Jeroen Nijland van NFIA tegen dagblad Trouw.