Voorraadverschuiving: vraag naar opslagruimte in de lift door Brexit

Logistiekprofs op 28 januari 2019 | 2 minuten leestijd

Om ook na de Brexit op 29 maart te kunnen leveren, leggen Britse bedrijven een ‘veiligheidsvoorraad’ aan op het Europese vaste land. Omgekeerd doen Europese bedrijven hetzelfde in het Verenigd Koninkrijk. 

Dat concludeert het Financieele Dagblad na een rondgang langs verschillende opslag- en transportbedrijven. De vraag naar opslagruimte zou in het Verenigd Koninkrijk en in Europa, waaronder in Nederland, fors zijn gestegen. Door een noodvoorraad aan te leggen, verzekeren bedrijven zich ervan dat ze ook bij een harde Brexit hun klanten kunnen blijven beleveren. 

Onzekerheid stuwt vraag

Evofenedex zegt nadrukkelijk signalen van deze voorraadbewegingen te ontvangen. “Onzekerheid speelt hierin een grote rol”, aldus een woordvoerder van de branchevereniging. Neele-Vat Logistics uit Rotterdam zegt nu al tegen het maximum aan te zieten. Het bedrijf zegt met een volumestijging van 10 procent te maken te hebben door de Brexit. “Britse bedrijven leggen een veiligheidsvoorraad aan van circa een maand.”

Lees ook: Sector transport en logistiek het meest kwetsbaar bij een ‘wanordelijke brexit’

Veiligheidsvoorraad mkb

Het zou nu nog gaan om voorraden van het mkb. Zij zijn flexibeler dan multinationals, stelt bestuursvoorzitter Kees Kuijken van logistiek dienstverlener KLG Europe uit Venlo. Als een multinational in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd, kan het door complianceregels niet plotseling voorraden aanleggen in Nederland. Bij mkb-bedrijven gaat dat gemakkelijker. Zij kunnen zich in een ander land vestigingen of het regelen met hun klanten of distributeur. 

Kuijken verwacht dan ook dat er nog grotere voorraadverschuivingen komen als multinationals besluiten om voorraden te verleggen van het Verenigd Koninkrijk naar Europa. “Dat is voor Nederland van nog groter belang dan de tijdelijke veiligheidsvoorraden van mkb-bedrijven.”

Afbeelding: Hit1912 / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen