Staking bij Wehkamp-dc in Maurik

Logistiekprofs op 21 juli 2020 | 3 minuten leestijd

In het distributiecentrum van Wehkamp in Maurik is maandagmiddag gestaakt. Logistiek medewerkers legden het werk om een beter sociaal plan af te dwingen nu het dc in Maurik door een reorganisatie moet sluiten. “Wehkamp biedt de helft van wat wij vragen.’’

Het personeel in Maurik legde maandag het werk neer nadat het eindbod van Wehkamp voor een sociaal plan vorige week was afgewezen. Ook vandaag wordt er actie gevoerd. Om 08.30 uur ’s ochtends vertrok het personeel met een bus naar Zwolle, waar het hoofdkantoor van Wehkamp is gevestigd. 

Door een reorganisatie worden de logistieke activiteiten in het Gelderse Maurik overgeheveld naar het centrale distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle. De 51 medewerkers in vaste dienst hebben twee opties: ze verhuizen mee naar Zwolle (120 kilometer verderop) of maken gebruik van het sociaal plan, waarbij Wehkamp ze begeleidt naar ander werk in de regio. 

‘Geen enkele garantie’

Aan dat sociaal plan zitten haken en ogen, meent vakbond FNV. “Er is geen enkele garantie”, aldus Ali Aklaouch, bestuurder van FNV Handel tegen De Gelderlander. “Ze kunnen niet garanderen dat iedereen aan het werk wordt gezet. Je bent afhankelijk van andere werkgevers.’’ De oudere leeftijd van een groot deel van het Wehkamppersoneel moet worden meegenomen in de onderhandelingen, meent Aklaouch. “De positie van deze mensen op de arbeidsmarkt… Dat wordt gewoon een hele lastige.” De vakbond eist betere vergoedingen voor begeleiding naar werk en scholing, zodat ontslagen medewerkers meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. 

Transitievergoeding te laag

Ook over het bedrag dat medewerkers meekrijgen bij ontslag zijn Wehkamp en FNV het niet eens. “Het gat is denk ik twee keer zo groot. Wehkamp biedt de helft van wat wij vragen.’’ 

Medewerkers van het hoofdkantoor en het dc in Zwolle, die door de reorganisatie worden getroffen, leggen volgens FNV de komende dagen ook het werk neer, met de nodige vertragingen tot gevolg. 

Wehkamp: ‘Erg teleurgesteld’

Wehkamp is op haar beurt ‘erg teleurgesteld’ dat FNV heeft besloten om in een vroeg stadium een staking te organiseren. Wehkamp wil nogmaals met de vakbonden om de tafel. De reorganisatie is volgens de e-tailer onvermijdelijk, wil het kunnen overleven in een sterk veranderende en extreem competitieve markt. 

Gerelateerde artikelen