Rotterdam stuurt container op wereldreis om data te verzamelen

Logistiekprofs op 27 mei 2019 | 2 minuten leestijd

Vanuit de Rotterdamse haven is een hyperintelligente zeecontainer vertrokken voor een twee jaar durende wereldreis. De container is uitgerust met sensoren en communicatietechnologie en verzamelt tal van data die de dienstverlening in de Rotterdamse haven moet verbeteren. 

Sensoren in de zogenaamde ‘Container 42’ houden gedurende de reis onder meer de vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur bij. Zonnepanelen op de container moeten inzichtelijk maken hoeveel energie een container kan oogsten. De verzamelde gegevens geven inzicht in de uitdagingen in transport en logistiek en dragen bij aan de ontwikkeling van een zogenaamde ‘digital twin’ van de haven: een digitale representatie van de fysieke haven. Het huidige Internet of Things (IoT) platform van het Havenbedrijf Rotterdam legt hiervoor de basis.

Via het cloudplatform verzamelt en verwerkt het Havenbedrijf data, afkomstig van sensoren in de haven. Zo komt er realtime informatie binnen over onder meer infrastructuur, water en lucht en kan de Rotterdamse haven de dienstverlening verder verbeteren. Digitalisering in de Rotterdamse haven moet tot een veiligere, betrouwbaarder en snellere doorvoer leiden en stelt Rotterdam in staat om in de toekomst autonome schepen in de haven te verwelkomen.

De container maakt begin juni een eerste stop in München en is daar te bezichtigen tijdens de Transport Logistic 2019.

Gerelateerde artikelen