Ook in de VS zelfrijdende vrachtauto’s de weg op

Logistiekprofs op 7 May 2015

Ook in de VS gaat een eerste zelfrijdende vrachtwagen de openbare weg op. De eer daarvoor komt toe aan de Duitse producent Daimler.

Daimler denkt dat de zelfrijdende trucks in 2025 dagelijks op de weg te zien zijn. Voorlopig houdt de producent het echter bij twee vrachtwagens. Deze zijn door de staat Nevada goedgekeurd voor de openbare weg.

Lees ook: Nederland experimenteert met zelfrijdende vrachtauto’s

Dankzij de radarsensoren, stereocamera’s en afstandsregelaars hoeven de vrachtwagens niet door chauffeurs bestuurd te worden. Dat betekent echter niet dat er geen chauffeurs nodig zijn. Deze zijn namelijk nog wel in de vrachtwagens aanwezig, om het inhalen en het op- en afrijden van de snelweg in goede banen te lijden. Wanneer er iets mis gaat met de automatische piloot, kan de chauffeur de controle altijd overnemen.

Daimler testte de zelfrijdende wagens eerder al in het Duitse Magdeburg. Daar was een deel van de snelweg echter afgesloten. Omdat de VS soepeler is in het testen van de voertuigen, heeft Daimler besloten om daar de testen voort te zetten.

Redactie LogistiekProfs