26.01.2015 | Branchenieuws

Nederland experimenteert met zelfrijdende vrachtauto's

Nederland gaat als eerste land in Europa proeven doen met zelfrijdende vrachtwagens. Deze eer komt toe aan vrachtwagenproducent Scania, die in de buurt van Zwolle zelfrijdende trucks op de openbare weg gaat testen. Minister Melanie Schultz van Haegen kondigde aan dat Scania toestemming heeft om de openbare weg op te gaan.

Volgens dagblad De Stentor start de proef op 9 februari. De testen moeten uitwijzen hoe de vrachtwagens zich gedragen ten opzichte van elkaar en het verkeer op de weg.

Meerdere experimenten op de planning
Producenten van zelfrijdende auto’s moeten van de Rijksdienst voor Wegverkeer toestemming ontvangen om op de openbare weg proeven te doen. In Europa zijn deze proeven nog niet eerder uitgevoerd. Wel werden er vorig jaar in Amsterdam experimenten uitgevoerd met personenauto’s. De verwachting is dat vanaf de zomer op meerdere plaatsen in het land proeven worden gedaan met zelfrijdende wagens.

Veiligheid op de weg 
De technieken van zelfrijdende auto’s moeten ervoor zorgen dat het aantal ongevallen op de weg afneemt. De auto’s vertragen automatisch als hun voorganger dat ook doet, ze communiceren met de weg en passen de snelheid aan bij eventuele gladheid. Een risico is nu echter nog dat zelfrijdende auto’s en het gewone verkeer tegelijk gebruik maken van de weg. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren