Nog een staking bij Amazon distributiecentrum in Duitsland

Logistiekprofs op 27 december 2017 | 2 minuten leestijd

Vakbond Verdi heeft medewerkers van het Amazon-distributiecentrum in Bad Hersfeld opgeroepen om het werk neer te leggen. De vakbond strijdt al jaren voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. 

De staking in het grootste distributiecentrum van Amazon in Duitsland duurt volgens Verdi van woensdag tot aanstaande zaterdag. Er werken 4.000 mensen in het logistieke centrum. Verdi denkt dat honderden medewerkers het werk zullen neerleggen. Amazon lijkt niet onder de indruk van de aangekondigde actie. De etailgigant heeft vanwege de feestdagen extra personeel aangenomen, die eventuele gaten kunnen opvangen. 

Eerder grepen actievoerders de drukte op Black Friday aan om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Eind november werd er bij zes van de elf Duitse distributiecentra gestaakt. 

De e-commercereus ligt al jaren onder vuur door de slechte arbeidsomstandigheden. Amazon zou personeel te weinig betalen en veel overuren laten draaien. In 2013 werd bekend dat Amazon samenwerkte met het omstreden beveiligingsbedrijf HESS, dat werknemers ook buiten werktijd in de gaten hield. Amazon besloot daarop de samenwerking met HESS stop te zetten. 

‘Erbarmelijke omstandigheden in dc Amazon’

Toch lijkt Amazon zich verder weinig aan te trekken van de jarenlange kritiek. Journalist Alan Selby ging dit jaar vijf weken undercover in een Brits distributiecentrum van Amazon en sprak van ‘erbarmelijke werkomstandigheden’. Medewerkers zouden rond de feestdagen werkweken van 55 uur moeten draaien, tegen een loon van 8,20 pond per uur (9,16 euro). Dat bedrag ligt onder het minimumloon. De ‘onmogelijke targets’ zouden ertoe leiden dat enkele medewerkers staand in slaap vielen en in sommige gevallen door ambulancepersoneel werden behandeld. 

Amazon stelde in een reactie zich niet in de beschuldigen van Selby te herkennen. “We zijn trots op het feit dat we duizenden banen hebben gecreëerd in de afgelopen jaren. De targets baseren we op eerdere resultaten van ons personeel.”