‘Personeel Amazon distributiecentrum wordt als vee behandeld’

Logistiekprofs op 27 november 2017 | 2 minuten leestijd

Het personeel van een Brits distributiecentrum van Amazon gaat gebukt onder erbarmelijke werkomstandigheden. Dat blijkt uit undercoveronderzoek van de Britse krant Daily Mirror. 

Journalist Alan Selby ging vijf weken undercover bij het distributiecentrum in het Britse Tilbury. Daar zag hij met eigen ogen hoe personeel ‘als vee’ wordt behandeld. Hoewel Selby marathonrenner is, vielen de diensten hem fysiek zwaar. “De enige keer dat ik niet stond was tijdens mijn pauzes. Mijn lichaam deed pijn, ik voelde me duizelig en was bang dat ik zou omvallen.” Personeel dat durfde uit te rusten, kreeg volgens Selby een snauw van de leidinggevenden. 

‘Medewerkers vallen staand in slaap’

De medewerkers zouden rond de feestdagen werkweken van 55 uur moeten draaien, tegen een loon van 8,20 pond per uur (9,16 euro). Dat bedrag ligt onder het minimumloon. Ook de targets zouden onmenselijk hoog zijn. Inpakpersoneel moet 120 producten per uur klaarmaken voor verzending. Haal je het niet, dan wordt je ontslagen. Enkele medewerkers vielen staand in slaap en sommigen moesten door ambulancepersoneel worden behandeld. “Het personeel krijgt een loon dat lager is dan de gemiddelde kosten voor levensonderhoud. Een van hen vroeg: ‘Waarom is het niet toegestaan om even te zitten wanneer het niet druk is? We zijn mensen, geen slaven of robots'”, aldus Selby. 

Amazon: ‘wij bieden een veilige en positieve werkplaats’

Amazon lijkt zich niet in de beschuldigen van Selby te herkennen. De e-commercereus stelt ‘een veilige en positieve werkplaats te bieden’. “We zijn trots op het feit dat we duizenden banen hebben gecreëerd in de afgelopen jaren. De targets baseren we op eerdere resultaten van ons personeel.”

Staking tijdens Black Friday

De Amerikaanse webwinkelgigant ligt vaker onder vuur wanneer het personeel betreft. Afgelopen vrijdag, op Black Friday, legden werknemers in Duitsland het werk neer om een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Eerdere jaren ging personeel in Duitsland ook al in staking rond de feestdagen. In Italië staakten werknemers van Amazon uit onvrede over bonussen.