Limburg liep distributiecentrum Zara mis door tekort aan personeel

Logistiekprofs op 2 November 2017

Spaanse modeketen Inditex heeft voor de bouw van een groot distributiecentrum niet voor Limburg gekozen omdat het bedrijf vreesde dat er onvoldoende personeel beschikbaar zou zijn. Het moederbedrijf van modewinkels Zara en Bershka koos uiteindelijk voor een bedrijventerrein bij Lelystad Airport. 

Dat stelde VVD-gedeputeerde Twan Beurskens tegenover 1Limburg tijdens de presentatie van het Aanvalsplan Arbeidsmarkt van de provincie. De gang van zaken rond Inditex toont volgens Beurskens aan hoe nijpend de situatie is. “Een goede grondprijs kon daar niet tegenop”, aldus de gedeputeerde. 

Lelystad Airport Businesspark

Hierdoor liep Limburg een investering van 100 miljoen euro mis. Uiteindelijk koos Inditex voor een kavel op Lelystad Airport Businesspark (LAB), grenzend aan de luchthaven. Op het kavel verrijst in 2019 een distributiecentrum met een oppervlakte van 170.000 vierkante meter.  Lelystad zou voor het bedrijf de ideale combinatie van ‘kwalitatief goede fysieke en digitale infrastructuur’ hebben. De nieuwe locatie levert de regio 400 tot 800 banen op. 

In 2019 wil Inditex deels operationeel zijn in Lelystad, tegelijkertijd met de openstelling van de nabijgelegen luchthaven. Vanaf 2020 wordt het gebouw volledig in bedrijf genomen. Bij de bouw wordt gestreefd naar een LEED Gold certificering, het Amerikaanse duurzaamheidscertificaat.