€307 miljoen: Amsterdamse stadshub voor recordbedrag verkocht
Bouw & Vastgoed 17.08.2021 | Branchenieuws

€307 miljoen: Amsterdamse stadshub voor recordbedrag verkocht

307 miljoen euro. Nog niet eerder werd er in Nederland zoveel betaald voor een distributiecentrum. Vastgoedontwikkelaar CTP heeft het bedrag over voor de Amsterdam Logistics Cityhub (ACL); een hub van 120.000 vierkante meter in het Westelijke havengebied van Amsterdam. 

In 2019 gaven ondernemers Wim Beelen en Robert van der Wallen vorm aan hun idee voor een distributiehub aan de rand van Amsterdam. Ze investeerden 160 miljoen euro in de bouw van een van de grootste logistieke centra van Nederland: ALC. Goederen van circa dertig huurders worden hier in de toekomst bezorgd, waarna deze gebundeld – met groen transport – naar de binnenstad gaan.  


'Historische transactie'

De bouw van het pand is pas een paar maanden bezig, maar Beelen en Van der Wallen hebben  met de verkoop al fors winst kunnen maken op Amsterdam Logistics Cityhub. Ter vergelijking: het XXL-distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk werd in april voor een recordbedrag van 215 miljoen euro verkocht. Beelen zegt trots te zijn dat de laatste stap in het project eindigt met een 'historische transactie'. "We hebben met de ontwikkeling van ALC een nieuw perspectief op binnenstedelijke distributie neergezet; de hub zet de toon voor de toekomst van logistiek en draagt bij aan een emissievrije binnenstad."

Groot deel al verhuurd

Het pand is opgezet als multi-tenant complex. Een groot deel van het ALC is al verhuurd. Eén van de toekomstige huurders is bouwbedrijf VolkerWessels, dat het wil gebruiken voor de opslag en distributie van bouwmaterialen. Naast opslagruimte beschikt ALC over 11.000 vierkante meter kantoorruimte, 1700 parkeerplaatsen, 200 laaddocks en een privé kade van 180 meter. Vanaf die kade kunnen goederen per schip worden aangevoerd. Met elektrische trucks en grachtenboten worden pakketten, horecavoorraden en bouwmaterialen vervolgens naar de binnenstand van Amsterdam gebracht. 

De stadshub wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 opgeleverdPlaats een reactie (0)

Reageren