EPV blijft ook na second opinion voorstander van houten pallet
01.04.2016 | Branchenieuws

EPV blijft ook na second opinion voorstander van houten pallet

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) blijft ook na de second opinion naar de milieubelasting van kunststof en houten pallets volhouden dat de houten pallet minder belastend is dan een kunststof pallet. 

Om onjuiste berichtgeving over de twee materialen de wereld uit te helpen, voerde de EPV in 2014 een LCA (Life Cycle Analysis) uit naar de milieubelasting van de houten pallet in vergelijking tot de kunststof variant. Uit dat onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau NIBE, bleek dat de houten pallet tot 25 procent minder milieubelastend kan zijn dan een kunststof pallet. De EPV droeg deze resultaten sindsdien breed uit. 

Second opinion 
Producenten van kunststofpallets reageerden verontwaardigd op deze conclusie. Zeker omdat zij niet in het rapport aan het woord kwamen om hun kant te belichten. Een second opinion, uitgevoerd door CE Delft, was daarvan het gevolg. Uit het tweede onderzoek bleek dat het percentage van 25 procent, waar EPV eerder op uitkwam, alleen van toepassing is voor de pallet met geperste klos, terwijl er vanuit werd gegaan dat dit voor alle houten pallets geldt. Bij andere houten pallets zou de milieu-impact 15 tot 25 procent lager zijn dan de beste kunststof pallet. Het milieuvoordeel zou voor een groot deel van de pallets met factor 1,7 overschat worden.

Kritiekpunten van second opinion inhoudelijk weerlegd 
EPV laat nu weten dat het na deze second opinion geen reden ziet om de resultaten uit het eerste rapport in twijfel te trekken. De onderzoeksinstutiuten NIBE en IVAM (peer review) zouden de kritiekpunten van de second opinion inhoudelijk hebben weerlegd.

Ook de kritiek dat producenten van kunststofpallets niet aan het woord kwamen, wordt door EPV weerlegd. "In het kader van de onderzoeksbetrouwbaarheid hebben wij de kunststof verpakkingen industrie bij de totstandkoming van dit onderzoek om informatie en medewerking gevraagd. Ook brancheorganisatie NRK Verpakkingen (NRK) is benaderd maar NRK (en daarmee haar leden) hebben onvoldoende medewerking verleend", stelt EPV. "Met de LCA is de kracht van hout op objectieve en wetenschappelijke onderbouwde wijze bevestigd. Hout is de meest verantwoorde en milieuvriendelijke grondstof voor verpakkingen die er bestaat. Het is sterk, duurzaam, eeuwig hernieuwbaar en vele malen te hergebruiken."  

Redactie LogistiekProfs 


Plaats een reactie (0)

Reageren