'Negatief rapport over kunststof pallet bevat foute aannames'
30.03.2016 | Branchenieuws

'Negatief rapport over kunststof pallet bevat foute aannames'

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging heeft te vroeg geconcludeerd dat houten pallets 25 procent minder belastend zijn voor het milieu dan kunststofpallets. Dat stelt onderzoeksbureau CE Delft, dat in opdracht van brancheorganisatie NRK een second opinion uitvoerde naar de milieubelasting van kunststof en houten pallets.

Eerder gaf de EPV gaf aan dat houten pallets beter zijn voor het milieu en 25 procent minder belastend waren dan kunststof pallets. Producenten van kunststofpallets reageerden verontwaardigd op deze conclusie. Zeker omdat zij niet in het rapport van Nibe aan het woord kwamen om hun kant te belichten. Een second opinion was daarvan het gevolg.

Alleen voor pallets met geperste klos

Uit het tweede onderzoek blijkt dat het percentage van 25 procent, waar EPV eerder op uitkwam, alleen van toepassing is voor de pallet met geperste klos, terwijl er vanuit werd gegaan dat dit voor alle houten pallets geldt. Bij andere houten pallets zou de milieu-impact 15 tot 25 procent lager zijn dan de beste kunststof pallet. Het eerste rapport wordt volgens CE Delft niet goed geciteerd. Het milieuvoordeel wordt voor een groot deel van de pallets met factor 1,7 overschat.

Verkeerde aannames en conclusies
Volgens de second opinion zou het eerste rapport bovendien aannames bevatten over de kunststof pallets. Zo zou er een verkeerd percentage zijn gehanteerd voor het aantal verbrande poolpallets, terwijl de meeste pallets worden gerecycled. Ook was het CE Delft het niet eens met de conclusies van de berekende schaduwkosten voor houten pallets en het gebruik van duurzaam hout. Volgens de second opinion liggen de kosten hoger voor houten pallets dan in het eerste onderzoek werd berekend. Daarnaast zou het eerste rapport er alleen vanuit gaan dat pallets van duurzaam hout worden gemaakt zonder negatieve ontbossingseffecten terwijl dit niet voor alle pallets op zou gaan.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren