ELC: politiek besteedt te weinig aandacht aan logistiek

Logistiekprofs op 7 March 2019

Politieke partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen hebben te weinig aandacht voor goederenvervoer over water en spoor en de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Dat stelt het European Logistics Center (ELC) Limburg na een analyse van de verschillende verkiezingsprogramma’s.

De belangenorganisatie van transport en logistiek Limburg erkent dat alle partijen aandacht besteden aan de logistieke sector, zeker wanneer het innovatie of de arbeidsmarkt betreft. ELC Limburg-voorzitter Mark Verheijen: “Toch missen we bij verschillende partijen nog de erkenning van de logistiek als topsector binnen de Limburgse economie. Op het gebied van bedrijventerreinen en vooral vervoer per water en spoor is die aandacht duidelijk minder aanwezig”

Aandacht voor innovatie

De logistieke ondernemers vinden het daarnaast jammer dat niet alle partijen duidelijk maken wat ze van plan zijn met de motorrijtuigenbelasting. Blij is ELC Limburg met de aandacht voor innovatie. “De ingezette verbreding van de op agrifood gerichte Brightlands Campus Greenport Venlo naar logistiek is een enorme kans. De sector is sterk in beweging en het is essentieel dat we in Limburg blijven werken aan de vernieuwingen van morgen. De Tesla’s en AirBnB’s van de logistieke sector moeten hier ontstaan”, aldus Verheijen.

Sector is afhankelijk van randvoorwaarden

De provincie Limburg kent in totaal circa honderd Europese Distributie Centra (EDC’s) van internationale spelers. De sector is afhankelijk van randvoorwaarden als goede infrastructuur, uitstekende havens en (rail-)terminals, voldoende ruimte en gekwalificeerd personeel. Terreinen waar de provincie als bestuurslaag een belangrijke rol speelt, stelt ELC.

Op zoek naar raakvlakken

De belangenorganisatie geeft aan dat deze analyse geen stemadvies is. Verheijen: “Wij willen enkel inzichtelijk maken of er voldoende aandacht is voor de belangen van onze sector. Na de verkiezingen willen we met alle partijen samenwerken en waar nodig op zoek gaan naar raakvlakken.”