Limburg wil logistieke hotspot worden met innovatie-instituut

Logistiekprofs op 4 March 2019

Door voortdurend te innoveren wil de provincie Limburg zijn leidende positie in de logistieke sector verstevigen. De Universiteit Maastricht en Provincie Limburg richten daarom het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) op, dat zich volledig toe gaat leggen op de ontwikkeling van innovatieve supply chainoplossingen.

‘Investeren is cruciaal’

Het BISCI komt te staan op Brightlands Campus Greenport Venlo. De doelstelling van het instituut is om supply chain-innovatie aan te jagen. “Logistiek is een belangrijke economische sector in Limburg met vele innovatieve bedrijven. Investeren in de logistieke hotspotpositie van Limburg is cruciaal”, zegt Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur. 

Om innovatie mogelijk te maken is cutting-edge onderzoek en het trainen van professionals/leiders een noodzaak, schrijven de partijen in een verklaring. De drie kernactiviteiten van het instituut zullen dan ook bestaan uit het aanjagen supply chain-innovatie, onderzoek en opleiding en executive trainingen. 

Holistische benadering

Het BISCI gaat werken vanuit een holistische visie op supply chain-management. Daarbinnen onderscheidt het vier invalshoeken: logistiek, operations, inkoop en marketing. Deze deelgebieden zouden in de praktijk steeds meer geïntegreerd en afhankelijk van elkaar zijn. “Het oplossen van logistieke vraagstukken middels een holistische en integrale supply chain benadering vergroot de kans op innovatieve oplossingen”, aldus het UM en de provincie. 

Het BISCI is naar verwachting vanaf aanstaande zomer operationeel.