Duitse vakbond wil weer staken bij Amazon op Prime Day

Logistiekprofs op 22 juni 2021 | 2 minuten leestijd

De Duitse vakbond Verdi heeft Amazon-medewerkers opgeroepen om vanaf maandag enkele dagen het werk neer te leggen. De staking valt samen met koopjesfestijn Amazon Prime Day, één van de drukste periodes in het jaar voor de online gigant. 

Tijdens Prime Day – dat dit jaar op 21 en 22 juni plaatsvindt – gooit Amazon een groot deel van het assortiment in de uitverkoop. Verdi ziet dit als de uitgelezen periode om betere loon- en arbeidsvoorwaarden af te dwingen. 

De Duitse vakbond riep maandachochtend op tot een staking bij zeven Duitse warehouses van Amazon. De actie begint op maandagavond en eindigt op woensdag. Onbekend is nog hoeveel medewerkers het werk neerleggen en of de acties gevolgen hebben voor de bezorging in Nederland. 

Jarenlange strijd

Verdi ligt al sinds 2013 met Amazon in de clinch. Rond de feestdagen roept de vakbond geregeld op tot acties om aandacht te vragen voor de arbeidsomstandigheden bij Amazon. De vakbond meent dat de hoge winsten van de webreus niet terug te zien zijn in de lonen van medewerkers. Het personeel zou het de afgelopen jaren een stuk drukker hebben gekregen, maar daar geen cent extra voor betaald krijgen. 

Amazon lijkt ondertussen niet wakker te liggen van de oproep. Het Amerikaanse bedrijf benadrukt dat tijdens eerdere stakingsoproepen 90 procent van de werknemers in distributiecentra gewoon bleef doorwerken. Ook zegt het uitstekende loon- en arbeidsvoorwaarden te bieden. 

Afbeelding: Julie Clopper / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen