Dubbelcijferige groei voor magazijnautomatisering, dip op komst in 2021
Warehousing 19.08.2019 | Branchenieuws

Dubbelcijferige groei voor magazijnautomatisering, dip op komst in 2021

De wereldwijde markt voor magazijnautomatisering blijft de komende jaren met dubbele cijfers groeien, met een kleine dip tussen 2020 en 2021. In die twee 'magere jaren' vormen service, onderhoud en aftermarket een belangrijk bedrijfsonderdeel voor system integrators. 

In een recent verschenen rapport voorspelt Interact Analysis dat de markt voor automatisering in de komende vijf jaar met 12,6 procent groeit. Tussen 2020 en (met name in) 2021 verwacht de marktonderzoeker dat die groei tijdelijk zal vertragen. De handelsspanningen tussen de VS en China en een afname van de vraag in Europa zijn daarvan de belangrijkste oorzaken. 

Fig-1-Global-Warehouse-Automation-Market

Vertraagde groei

Die vertraging lijkt in het tweede kwartaal van 2019 al te zijn ingezet, zo blijkt uit de resultaten van de veertig grootste system integrators. Waar leverancier Dematic zijn orderintake in het eerste kwartaal met maar liefst 52 procent zag stijgen ten opzichte van Q1 2018, vielen de resultaten in het tweede kwartaal fors lager uit. Ook Honeywell rapporteerde een omzetgroei van slechts 6,8 procent, een aanzienlijke daling ten opzichte van eerdere kwartalen. Bij de Kardex Group was sprake van een tweedeling. De Remstar-divisie, leverancier van kleinere oplossingen, boekte een stijging van 7,5 procent, terwijl de Mlog-divisie zijn orderintake met 43 procent zag dalen. Laatstgenoemde richt zich op geïntegreerde oplossingen met een zekere grootte. Kardex Group wijt deze discrepantie deels aan een aarzeling in de markt om grote investeringen te doen.

Service, onderhoud en aftermarket

Door de vertraagde groei in 2020 en 2021 vormen service, onderhoud en aftermarket een steeds belangrijker bedrijfsonderdeel voor system integrators. Service- en onderhoudscontracten verzekeren leveranciers van een vaste inkomstenstroom. Naarmate het aantal geleverde systemen toeneemt, nemen ook de inkomsten uit service- en onderhoudscontracten toe. Dit zal een deel van de negatieve effecten van de dip compenseren. 

Dubbele groeicijfers vanaf 2022

Interact Analysis voorspelt dat de markt tegen 2022 zal terugkeren naar dubbelcijferige groei. De logistieke druk die e-commerce op distributienetwerken legt en de groeiende consumentenvraag naar snellere bezorgopties zullen leiden tot een langdurige en duurzame groei in de automatiseringsmarkt, aldus de marktonderzoeker. Plaats een reactie (0)

Reageren