België loopt distributiecentra én banen mis

Logistiekprofs op 11 July 2017

Europese distributiecentra voor e-commerce worden niet in België, maar net buiten de Belgische grens geplaatst. Dat komt volgens handelsfederatie Comeos door de ongunstige regelgeving rondom fulfilment in België. 

De handelsfederatie spreekt van een golf van Europese distributiecentra net buiten België. In deze grensstreken zijn de afgelopen vier jaar 24 distributiecentra gebouwd: zeventien in Nederland, vier in Duitsland en drie in Frankrijk. Volgens berekeningen van Comeos loopt België hierdoor tot 15.130 banen mis.

 

Webshops lopen in België aan tegen regelgeving omtrent nachtwerk, werken op zondag, flexwerk en hogere loonkosten. Omdat ze toch snel willen leveren, is het voor hen gunstiger om de fulfilment naar buurlanden als Nederland, Frankrijk en Duitsland te brengen.  

In 2015 trok Comeos al aan de bel omdat Belgische webshops hun logistieke activiteiten massaal naar Nederland verplaatsten. Het jaar ervoor vloeide 42 procent van de online bestedingen van Belgische shoppers naar het buitenland. Consumenten kochten veel bij buitenlandse webshops en bij Belgische winkeliers die vanuit het buitenland opereren. België liep toen 2,4 miljard euro mis.  

Versoepeling regelgeving
Om het gat tussen de Belgische en Nederlandse online sector te dichten, werd besloten om nachtwerk toe te staan. Maar zes maanden na de invoer, bleek dat nog maar weinig e-commerce bedrijven hier gebruik van maakten. De invoering van nachtwerk zou per bedrijf moeten worden goedgekeurd door de vakbonden. Dat zorgde voor lange onderhandelperiodes. Die hindernis is inmiddels door de overheid weggenomen. Een verlaging van de arbeidskosten moet er er verder voor zorgen dat bedrijven de fulfilment in België verzorgen. 

Redactie LogistiekProfs