Amazon ziet logistieke kansen in leegstaande winkelcentra

Logistiekprofs op 8 april 2021 | 2 minuten leestijd

Amazon bouwt leegstaande shopping malls in de Verenigde Staten om tot fulfilmentcentra voor online bestellingen. Daarmee biedt de e-tailer de oplossing voor het leegstandsprobleem, dat het als het ware zelf heeft veroorzaakt. 

NBC News schrijft over de recente stappen van Amazon. Op meerdere plekken in de Verenigde Staten heeft de online reus goedkeuring gekregen voor het ombouwen van winkelcentra, die door e-commerce en de coronapandemie met leegstand kampen. 

In december kreeg Amazon goedkeuring voor de sloop van een winkelcentrum in Worcester, Massachusetss, om hier een distributiecentrum van circa 11.000 vierkante meter te plaatsen. In maart volgde groen licht voor een shopping mall in Knoxville, Tennessee. Dat wordt een distributiecentrum van meer dan 20.000 vierkante meter. Tussen 2016 en 2019 bouwde Amazon al 25 winkelcentra om, blijkt uit cijfers van Coresight Research.

Door van winkelcentra logistieke locaties te maken, maakt Amazon slim gebruik van vastgoed waar de laatste jaren moeilijk huurders voor te vinden zijn. De panden worden dan ook relatief goedkoop verkocht. De winkelcentra bevinden zich bovendien in de buurt van woonwijken, waardoor Amazon dichtbij de consument zit. 

Gerelateerde artikelen