Amazon sluit distributiecentra Frankrijk na uitspraak rechter

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Amazon mag in Frankrijk alleen nog essentiële goederen verschepen. De online gigant heeft daarom besloten om zes distributiecentra in het land te sluiten tot zeker 20 april. Op de locaties werken circa 10.000 medewerkers. 

Amazon lag de afgelopen weken onder vuur omdat personeel op de werkvloer onvoldoende beschermd zou zijn tegen besmetting. De Franse vakbond Union Syndicale Solidaires stapte naar de rechter en kreeg gelijk. Het Amerikaanse concern mag nu alleen nog essentiële goederen verschepen, zoals boodschappen en medische hulpmiddelen. Ondertussen moet Amazon een grondig onderzoek uitvoeren naar het risico op besmetting en extra maatregelen treffen. 

In een reactie op de uitspraak legt Amazon alle logistieke activiteiten in Frankrijk tijdelijk stil. In een intern document, ingezien door Reuters, schrijft Amazon: “We worden gedwongen alle productieactiviteiten in distributiecentra op te schorten, om de risico’s van de COVID-19-epidemie te beoordelen en de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van werknemers (gedurende die periode) te waarborgen.” 

“We zijn verbaasd over de uitspraak van de rechtbank, gezien het harde bewijs dat naar voren is gebracht met betrekking tot veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om onze werknemers te beschermen”, aldus Amazon.

Volgens de vakbond Union Syndicale Solidaires biedt het rechterlijke besluit mogelijkheden voor vergelijkbare acties. 

Afbeelding: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen