Alibaba-concurrent JD.com zet voet op Nederlandse bodem

Logistiekprofs op 26 april 2021 | 2 minuten leestijd

De Chinese internetgigant JD.com ziet kansen in Europa. De concurrent van Alibaba betrekt in Venray een distributiecentrum van 18.000 vierkante meter.

Er gingen al langer geruchten dat JD.com zijn pijlen richtte op Limburg als logistieke hub. Deze week werd dat officieel, nadat JD.com tot een huurovereenkomst kwam met DHG. Het gaat om een pand op Smartlog Venray. Het gedeelte dat het e-commercebedrijf huurt beslaat 11.990 vierkante meter warehouse, circa 6.000 vierkante meter mezzanine en 350 vierkante meter kantoorruimte. 

Plannen voor offline retail

JD.com zal hier binnen afzienbare tijd zijn intrek nemen en vanuit Venray de Nederlandse markt bedienen. Wat de precieze plannen van de online reus zijn is nog niet officieel bekendgemaakt. Uit eerdere vacatures die JD.com plaatste lijkt het om offline (supermarkt)retail te gaan. Zo zocht het naar een storemanager in Amsterdam. Er staan ook vacatures voor logistiek personeel open, al zijn deze nog niet toegespitst op de nieuwe locatie in Venray. 

Concurrent Alibaba

JD.com is qua omzet de belangrijkste concurrent van Alibaba op de Chinese markt. De bedrijven hebben echter een licht andere focus. JD.com haalt het grootste deel van zijn omzet uit eigen online en offline verkoop, terwijl Alibaba vooral fungeert als marktplaats waarop leveranciers hun waar kunnen slijten. JD.com opereert in Azië als logistiek dienstverlener onder de naam JD Logistics. Verkooppartners van JD.com kunnen gebruik maken van een netwerk van meer dan 900 warehouses. 

Gerelateerde artikelen