Akkoord nieuw cao Albert Heijn Logistics nabij

Logistiekprofs op 15 June 2017

Goed nieuws voor de circa 4.500 logistiek medewerkers van Albert Heijn. Na maandenlang steggelen zijn vakbond CNV en Albert Heijn nu toch tot een akkoord gekomen voor een nieuw cao Logistics. “Albert Heijn komt tegemoet aan belangrijke voorwaarden voor ons”, zegt Martijn den Heijer, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Het cao-voorstel belooft medewerkers een loonsverhoging van 3,5 procent over twee jaar, een vierjarig contract met een opleidingsbudget voor 150 medewerkers. Vooral het vierjarige contract is winst voor CNV. De vakbond zette bij de onderhandelingen stevig in op werkzekerheid. “Omdat de distributiecentra de komende jaren sterk gaan mechaniseren, is de kans op meer vaste banen gering.” Albert Heijn huurt nu veel uitzendkrachten in, zodat het geen werknemers in vaste dienst hoeft te nemen. “Wij zien voor deze groep meer in een zogenaamde tussenbaan, een baan voor maximaal vier jaar plus een persoonlijk budget voor scholing van 300 euro per jaar. Dat voorstel heeft Albert Heijn overgenomen.” De tussenbaan moet de uitzendbaan dus vervangen en houdt in dat 150 mensen de komende twee jaar een jaarcontract krijgen. Bij goed functioneren wordt dat met nog eens drie jaar verlengd. 

Lees ook: Vakbonden dwingen Albert Heijn tot betere cao Logistics

Ook de verlaging van de laagste loonschaal – schaal A – is van de baan. De loonstijging voor dit jaar is op 1,75 procent gebleven. CNV noemt dat een ‘tegenvaller’. “Wel hebben we deze stijging ook voor volgend jaar kunnen vastleggen. De winst in deze cao is dat we de scherpe randjes van de flex af hebben kunnen halen en voor alle medewerkers een kleine plus hebben behaald.’

Komende tijd zullen de leden van CNV Vakmensen over het nieuwe cao-voorstel stemmen. FNV heeft zich niet bij het akkoord aangesloten. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Defotoberg/Shutterstock.com