ACM onderzoekt overname sierteeltvervoerders door FloraHolland

Logistiekprofs op 8 maart 2021 | 2 minuten leestijd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekijkt de overname van drie logistiek dienstverleners door Royal FloraHolland. De waakhond wil voorkomen dat een eventuele machtspositie van FloraHolland negatieve gevolgen heeft op de prijs en kwaliteit van het sierteeltvervoer. 

FloraHolland is een coöperatie van kwekers van bloemen en planten en daarnaast het grootste veiling- en handelsplatform ter wereld voor de sierteelt. Kwekers die lid zijn van FloraHolland verkopen hun producten via de coöperatie. FloraHolland verzorgt de financiële en eventueel ook de logistieke afhandeling op haar veilingterreinen. 

Joint venture Floriway

De organisatie wil nu ook het transport voor kwekers gaan verzorgen. Vorig jaar kondigde het de overname van De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans aan. De gezamelijke activiteiten van de bedrijven worden gebundeld in een joint venture, genaamd Floriway. Met Floriway willen FloraHolland en de logistiek dienstverleners zorgen voor slimmer (gebundeld) transport tussen kwekers, marktplaats en kopers. 

ACM: ‘Verder onderzoek nodig’

De ACM berichtte maandag dat er meer onderzoek nodig is naar de overname van de drie sierteeltvervoerders. Als blijkt dat FloraHolland een dominante positie heeft op de handel van sierteeltproducten, dan zou zij deze positie kunnen gebruiken om Floriway te bevoordelen en concurrerende sierteeltvervoerders af te schermen van de markt. ACM: “Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben op de prijs, kwaliteit en innovatie van het vervoer van bloemen en planten. Eén van de vragen hierbij is of de mogelijkheid van rechtstreekse handel zónder tussenkomst van RFH of vergelijkbare handelsplatformen, voldoende concurrentiedruk uitoefent op RFH.”

Gerelateerde artikelen