FloraHolland start joint venture met vervoerders

Logistiekprofs op 11 November 2020

Royal FloraHolland bundelt de krachten met vervoerders De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans. Onder de joint venture ‘Floriway’ werken zij aan de meest optimale logistieke keten voor de sierteelt. 

Het nieuwe bedrijf, waarin bloemenveiling FloraHolland een meerderheidsbelang krijgt, gaat in eerste instantie zelfstandig opereren. De deelnemende transportbedrijven opereren voorlopig ook onder eigen naam. 

Vanaf 2021 vindt geleidelijke integratie plaats tussen de betrokken partijen. Alle activiteiten van de vervoersbedrijven zijn in de samenwerking opgenomen, ook de activiteiten die niet via FloraHolland of Floriday lopen. 

Digitalisering en gebundelde logistiek

Floriday, niet te verwarren met Floriway, is het digitale handelsplatform voor de sierteelt. Kwekers en kopers kunnen hierop direct met elkaar handelen. De logistieke dienstverlening van Floriway wordt aan dit platform gekoppeld, zodat kwekers en kopers zelf het tijdstip en de locatie kunnen kiezen. Het transport tussen kwekers, marktplaats en kopers wordt daar slim op afgestemd. Die gebundelde logistiek levert de sierteeltketen meer efficiëntie op. Bovendien wordt een duurzaamheidsslag gemaakt, omdat er minder transportbewegingen nodig zijn. 

Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland: “Het ophalen van de tuin en aanvoer naar de distributiecentra van Royal FloraHolland of direct naar de koper kunnen we dankzij de samenwerking efficiënter inrichten. We zorgen voor slimme, gebundelde logistiek die naadloos aansluit op de bedrijfsprocessen van onze klanten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hiermee een succesvolle eerste stap zetten in het digitaliseren van de logistieke keten. Uiteindelijk plukt iedereen daar de vruchten van.”

Royal FloraHolland zegt ook met andere vervoerders in de sector in gesprek te willen gaan over toekomstige samenwerking. Met diverse partijen vinden al gesprekken plaats.