Drieluik: hout versus metaal. Welk materiaal is het meest geschikt als pallet?

De papieren pallet, de plastic pallet en de metalen pallet. We hebben er vaak van gehoord, maar waarin verschillen ze nou precies van hun houten concurrent? In dit drieluik bespreekt LogistiekProfs de voordelen en de nadelen van elk type pallet. Eerder behandelden we de plastic en de papieren pallet. Deze week bespreken we de metalen pallet: een 'zware' concurrent van de houten versie.

Metalen pallets, die zijn toch vooral geschikt voor zware, industriële voorwerpen? Dat is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij u opkomt als u de kop van het artikel leest. Dat klopt in principe. Metalen pallets zijn gemaakt van staal, aluminium of een combinatie van die twee en kunnen dus een behoorlijk gewicht aan. Dat maakt de pallet minder geschikt voor het vervoeren van lichtere goederen. Het materiaal heeft daarom in de totale palletbranche een marktaandeel van slechts 0.8 procent.

Schoon en stevig
Maar volgens de Freedonia Group, een Amerikaans onderzoeksbureau, moeten we de metalen pallet niet onderschatten. De vraag naar dit materiaal zou tot 2017 harder groeien dan de vraag naar elk ander materiaal dat voor pallets wordt gebruikt. Waarom? Door de volgende voordelen:

  • de pallets zijn stevig;
  • ze hebben een lange levensduur;
  • ze zijn heel eenvoudig schoon te houden.

Staal of aluminium
Toch is er een belangrijk nadeel dat al de bovengenoemde voordelen minder belangrijk maakt: het gewicht. Pallets die van staal gemaakt zijn, wegen vaak meer dan 25 kilo. Het leger gebruikt de pallet voor het vervoeren van machines en munitie. Voor het gemiddelde magazijn is de pallet hierdoor juist ongeschikt. Bij de metalen pallet van aluminium is dat een ander verhaal. Deze wegen doorgaans minder dan 18 kilo en zijn alsnog erg sterk. Bovendien roest het materiaal niet en krijgen bacteriën geen kans om hierop te groeien. Dit maakt de aluminium pallet bijvoorbeeld zeer geschikt voor de farmaceutische industrie.

Conclusie: hout versus de rest
De afgelopen drie weken hebben we alle verschillende type pallets behandeld, waarbij we ons constant afvroegen of er een betere variant was dan de houten pallet. Hout lijkt nog steeds het meest duurzame en goedkope materiaal voor pallets. Toch groeit de palletmarkt nog altijd, waardoor er mogelijk ruimte ontstaat voor innovaties en alternatieve materialen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • pim battem
    11.05.2018 - 14:45 uur | pim battem

    Het gewicht van metalen pallets is zwaar dat begrijp ik. Zijn de materiaalkosten van aluminiumpallets dan het enige nadeel? Als ik de tekst zo lees lijkt aluminium de aantrekkelijkste optie.