Hout versus plastic. Welk materiaal is het meest geschikt als pallet?

De papieren pallet, de plastic pallet en de metalen pallet; we hebben er vaak van gehoord, maar waarin verschillen ze nou precies van hun houten concurrent? In dit drieluik bespreekt LogistiekProfs de voordelen en de nadelen van elk type pallet. We trappen af met de plastic pallet. Waarom is dit type vlonder favoriet bij het vervoeren van elektronische en farmaceutische goederen?

Denk aan pallets en de kans is groot dat u aan hout denkt. Hout is al zo'n zeventig jaar lang marktleider in de palletindustrie. Niet voor niets, want het materiaal is goedkoop, sterk en veilig. Toch heeft ook hout zo zijn nadelen. Wie met hout werkt, heeft bijvoorbeeld vaak last van splinters. Daarnaast kan hout bacteriën of schimmels met zich meedragen. Biedt de plastic variant hier een oplossing voor?

Plastic wordt, op hout na, het meest gebruikt in de logistiek. In 2013 voorspelde het onderzoeksbureau Freedonia Group dat de vraag naar plastic vlonders tot 2017 met dubbele cijfers ging groeien. Niet voor niets, want plastic pallets hebben een aantal voordelen ten opzichte van houten pallets:

 • plastic pallets zijn eenvoudig schoon te maken;
 • plastic pallets zijn gemiddeld drie keer lichter dan houten pallets (waardoor zendingen goedkoper zijn).

Hygiënischer of niet?
Omdat de plastic pallets dus eenvoudig schoongemaakt kunnen worden, zijn ze in trek bij de farmaceutische en de voedselindustrie. Toch wordt er over de hygiëne van deze pallets veel getwist. In de gebruikerssporen die op plastic ontstaan, zouden bacteriën juist beter kunnen leven dan in houten pallets. Hiermee is het grote vingerwijzen begonnen, want vorig jaar kwam IGPS, distributeur van plastic pallets, met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op de proppen waarin naar voren kwam dat houten pallets sporen van salmonella, E. coli en listeria lieten zien.

Daarnaast zijn plastic pallets erg duur ten opzichte van hun concurrent. Omdat pallets nog wel eens kwijt willen raken, wordt daarom vaak gekozen voor de houten variant. Fabrikanten van plastic pallets hebben hierop gereageerd door tracking systemen op de pallets te installeren, om zo de kans op kwijtraken te verkleinen. Toch blijven de hoge kosten en het risico op verliezen een obstakel voor veel bedrijven in de logistiek.

Niet duurzaam
De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) spreekt zich al jaren uit tegen de plastic pallet. De vereniging benadrukt dat hout stukken milieuvriendelijker is. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en tijdens het productieproces wordt vijf keer zoveel energie verbruikt. Dat leidt tot een grotere uitstoot van CO2 in de lucht en in het water.

Kans op buigen
Daarnaast is er nog een ander nadeel dat onbekender is bij het grote publiek. Plastic is misschien onverwoestbaar, maar het is ook minder stijf dan zijn houten concurrent. De pallets willen nog wel eens buigen als ze een zware lading moeten dragen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot instabiele ladingen.

Maar ook hier zijn oplossingen voor bedacht. Zo is er nu een type plastic pallet op de markt dat door een andere chemische samenstelling sterker is en niet buigt. Omdat aan kwaliteit meestal een prijskaartje hangt, zijn deze pallets weer wat duurder. Daarom komen veel bedrijven uiteindelijk toch uit bij de houten vlonders.

Volgende week behandelen we de papieren pallet. IKEA besloot in 2011 om houten pallets in de ban te doen en alleen nog maar met papier te werken. Hoe kwam de meubelgigant tot deze beslissing?


Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (2)

Reageren
 • pim battem
  11.05.2018 - 14:49 uur | pim battem

  Ik vraag me af, na het lezen van je artikel over kunstof pallets, of het ook mogelijk is van gerecycled plastic pallets te maken. Het lijkt me dat dit een een mooie bestemming is voor ons afvalmateriaal.

 • Nicolas de Graaff
  09.07.2017 - 12:05 uur | Nicolas de Graaff

  Kunststof schijnt vaak duurzamer te zijn dan andere opties. Om die reden stijgt de kunststof productie de afgelopen jaren. Goed artikel.