Zweden test elektrische vrachtwagens

Logistiekprofs op 11 May 2016

Zweden wil graag voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Het land gaat daarom nog voor het einde van de maand mei de eerste volledig elektrische vrachtwagen testen. Daarmee is Zweden het eerste land dat een dergelijke test gaat uitvoeren op de openbare weg. 

Het experiment vindt plaats net buiten de stad Gävle op een stuk snelweg van twee kilometer lang. Momenteel worden daar de laatste voorbereidingen getroffen. Omdat de test wordt uitgevoerd voor zwaar transport, moeten de wegen namelijk tegen een stootje kunnen. Vrachtwagenfabrikant Scania neemt ook deel aan de test. De vrachtwagens zijn uitgevoerd met een pantograaf die stroom van de bovenleiding haalt en zo de vrachtwagen voorziet van elektriciteit. Aan het einde van de bovenleiding kunnen de speciale vrachtwagens overschakelen op een hybride aandrijving.

CO2-uitstoot achteruit
De test moet zorgen voor een doorbraak in duurzaam transport. De onderzoekers willen graag de CO2-uitstoot aanpakken. Een van de belangrijkste financiers van het project, de Swedish Transport Administration, wil laten zien dat elektrische wegen haalbaar zijn. Anders Berndtsson, strategist bij de research and innovation division van de Swedish Transport Administration hoopt dat de test positief wordt ontvangen. “We hopen dat de pilot laat zien dat elektrische wegen vanuit technisch oogpunt werken. Het grootste voordeel van het project is dat we het proces van geëlektrificeerde wegen bespoedigen en een goede basis creëren voor besluitvorming over de manier waarop we de CO2-uitstoot van zware transportvoertuigen verder kunnen aanpakken.”

Samenwerking overheid en bedrijfsleven
Niet alleen de Zweedse overheid heeft geïnvesteerd in het project (meer dan acht miljoen euro), maar ook het bedrijfsleven investeert vijf miljoen euro. Zowel de Zweedse overheid als het bedrijfsleven willen het gebruik van fossiele brandstoffen in het transport aanzienlijk terugdringen met als ultieme doel om het wagenpark in Zweden volledig vrij te maken van fossiele brandstoffen in het jaar 2030.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.