Zweden aan de slag met elektrische vrachtwagens

Logistiekprofs op 5 juli 2016 | 2 minuten leestijd

Zweden heeft de eerste elektrische weg van de wereld in gebruik genomen. Vrachtwagens rijden op de speciale weg op elektriciteit zonder dat er gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit doen de trucks door middel van een soort trolley systeem.

De weg kwam tot stand door een samenwerking tussen de Zweedse regering en bedrijven. Vrachtwagenproducent Scania heeft de elektrische trucks aangeleverd, Siemens produceerde het besturingssysteem. De weg bevindt zich nog in de testfase. Op een strook van twee kilometer van de snelweg E16 in de buurt van de stad Gävle in Midden-Zweden, rijden de vrachtwagens tussen het andere verkeer. Op het moment dat de trucks zich op de speciale weg met bovenleiding bevinden, rijden deze volledig elektrisch. Op andere wegen rijden ze als hybride voertuig. De door Scania geproduceerde wagens zijn allemaal Euro 6-gecertificeerd en rijden op biobrandstof. “De elektrische weg is een belangrijke mijlpaal op weg naar transport zonder fossiele brandstoffen”, vertelt Claes Erixon, Hoofd Research & Development bij Scania.

Techniek
“De vrachtwagen krijgt elektrisch vermogen via een pantograaf die op het frame achter de cabine is gemonteerd. De pantografen zijn op hun beurt verbonden met bovengrondse elektriciteitsleidingen boven de rechterrijstrook van de weg”, legt het bedrijf uit in een persbericht. “De trucks kunnen al rijdend vrij aan- of loskoppelen van de bovenleiding. Wanneer de trekker buiten de elektrisch aangedreven rijstrook gaat, wordt de stroomafnemer losgekoppeld en wordt de trekker aangedreven door de verbrandingsmotor of een op batterijen aangedreven elektrische motor.” Ook als de chauffeur besluit een ander voertuig in te halen, gaat de vrachtwagen over op de verbrandingsmotor of de elektrische motor.

Verdere ontwikkelingen
Scania werkt aan nog meer duurzame oplossingen voor de logistieke branche zoals: technologieën voor alternatieve brandstoffen, hybride- en volledig elektrische voertuigen, en autonoom en wireless transport. Zweden heeft als doelstelling gesteld om tegen het jaar 2030 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken en te beschikken over een energie-efficiënt wagenpark.