Zonnedak voor Bol.com, alle gebouwen nu op groene energie

Logistiekprofs op 10 november 2020 | 2 minuten leestijd

De gebouwen van bol.com in Nederland en België draaien voortaan volledig op groene stroom. Met 13.000 zonnepanelen op het dak van het nieuwe fufilmentcentrum in Waalwijk heeft bol.com een laatste stap in de transitie naar hernieuwbare energie gezet. 

Het huidige fulfilmentcentrum in Waalwijk draaide al volledig op lokale groene stroom van naastgelegen windmolens. Ook andere locaties zijn nu omgeschakeld, waardoor alle kantoren, datacentra en warehouses van bol.com groene stroom gebruiken.

12.000 huishoudens

Op het nieuwe dc, door bol.com BFC2 genoemd, ligt nu een zonnedak met ruim 13.000 zonnepanelen. Per jaar wekt dit zonnedak circa 4 gigawatt energie op, wat gelijkstaat aan het jaarlijkse energieverbruik van circa 1.200 huishoudens. Bol.com gaat deze groene stroom onder meer gebruiken voor liften, verlichting, automatische deuren en orderpickmachines, transportbanden, inpakmachines en sorteersystemen, die er straks voor zorgen dat er een half miljoen pakketjes per dag door het enorme gemechaniseerde fulfilmentcenter kunnen gaan. 

De online gigant spreekt van een belangrijke stap op weg naar 0 gram CO2-uitstoot per pakket. Dat doel wil het in 2025 behalen. Vincent Weijers, Directeur Logistiek & Operatie bij bol.com: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor de verduurzaming van bol.com, omdat het energieverbruik in onze gebouwen een substantieel deel van onze totale CO2-uitstoot bepaalde.”

Producten zonder doos

Eerder trof de e-commercereus al andere maatregelen voor een groenere supply chain. Sinds dit jaar pakt het 7 miljoen artikelen niet meer in. Alleen wanneer het echt noodzakelijk is wordt een product voorzien van een omdoos. Door het weglaten van de herkenbare blauwe doos verwacht bol.com veel verpakkingsmateriaal te besparen. Momenteel is ongeveer 20 procent van de totale CO2-uitstoot van bol.com afkomstig van verpakkingen. 

Gerelateerde artikelen