Zo zet pakjesbedrijf Parcify Internet of Things in voor de last mile
21.09.2016 | Trends

Zo zet pakjesbedrijf Parcify Internet of Things in voor de last mile

Pakketbezorger Parcify komt naar Nederland. De startup, die online bestelde pakketten aflevert waar en wanneer de klant dat wil, tracht nog dit jaar in Amsterdam te bezorgen. Eerste klant in Nederland is bol.com, waar Parcify op dit moment in België een proefproject mee heeft lopen.

Een veelvoorkomend probleem in e-commerce is dat consumenten niet thuis zijn wanneer een pakketje wordt afgeleverd. De Belgische startup wil het probleem van die dichte deur oplossen door pakketten af te leveren waar en wanneer de eindklant dat wil. Via de Parcify-app geeft de consument aan wanneer hij het pakketje wil ontvangen. De mobiele applicatie houdt bij waar de consument zich op dat moment bevindt, zodat de koerier per fiets naar de locatie van de consument kan rijden.

Hoe kan de startup dat op een efficiënte manier doen, zonder de hele stad door te hoeven crossen? “We zijn geen butlerservice. We proberen dus zo goed mogelijk te voorspellen waar de klant op dat moment zal zijn”, zegt Chief Operating Officer Christophe van Olmen hierover tijdens de beurs Logistics & Distribution. De app houdt daarvoor de locatie van zijn klanten bij. “We proberen zo veel mogelijk relevante informatie over de klant te verzamelen. Als een persoon elke ochtend rond 8 uur op een bepaalde locatie is, dan is de kans groot dat hij of zij op die plek woont. Wanneer wij een pakketje van een webwinkel ontvangen, bewaren we deze op een strategische locatie in de stad. We gebruiken bijvoorbeeld plek bij een winkelier of een wasserette.” In Antwerpen werkt Parcify momenteel met vijf van zulke locaties. De fietskoerier verzorgt vanaf die plek de laatste kilometers. “De last mile is hierdoor zo kort mogelijk. Deze varieert meestal van 200 meter tot twee kilometer.” De consument kan het pakketje via de app volgen en ondertussen met de koerier chatten.

Het bedrijf, dat onlangs zijn eerste verjaardag vierde, is nu alleen nog actief in Antwerpen en Brussel, maar bezorgt voor het einde van het jaar waarschijnlijk zijn eerste pakketten in Amsterdam. De grootste webwinkel waarmee Parcify werkt is bol.com. Consumenten die hun pakket via Parcify willen laten bezorgen, betalen daar 5 euro voor.

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Parcify

Plaats een reactie (0)

Reageren