​Zo ga je de uitstroom van heftruckchauffeurs tegen

Tom van blom op 20 september 2019 | 3 minuten leestijd

Het UWV luidde deze maand de noodklok: zo’n vijftig procent van de vacatures in het bedrijfsleven is uiterst moeizaam te vervullen. Ook voor beroepen waarvoor niet of nauwelijks opleiding nodig is – zoals het beroep heftruckchauffeur – is het lastig personeel te vinden. Wat kunnen bedrijven doen om een personeelstekort in magazijnen te voorkomen? Investeren in bestaande medewerkers, stelt Tom van Blom.

Er is al een aantal jaar sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Nieuw is dat het vaker gaat om vacatures waaraan niet of nauwelijks opleidingseisen worden gesteld, aldus het UWV. Neem bijvoorbeeld het beroep heftruckchauffeur, waarvoor enkel een heftruckcertificaat nodig is.

UWV wijt het tekort aan heftruckchauffeurs aan de groeiende economie en dan met name de groei in e-commerce. Daardoor stijgt de vraag naar personeel in distributiecentra en magazijnen. Het gaat niet alleen om heftruckchauffeurs, maar ook om laders, lossers, sjouwers en orderpickers. Robotisering kan een oplossing zijn, maar dat is volgens het UWV vooral voorbehouden aan grotere distributiecentra. Voor kleinere bedrijven zijn de investeringen in robotisering te groot en te complex.

Uitstroom personeel

Bedrijven in de logistieke sector hebben nog een ander probleem. Meer dan andere sectoren hebben zij te maken met uitstroom van personeel. Heftruckchauffeurs stappen gemakkelijk over naar een ander bedrijf waar zij meer kunnen verdienen, interessanter werk krijgen of gunstigere arbeidsvoorwaarden genieten. Wat doen deze bedrijven daaraan? De meeste niets. Maar liefst 55 procent van de bedrijven neemt geen enkele maatregel om uitstroom tegen te gaan. Dat kan hen gezien de krapte op de arbeidsmarkt duur komen te staan.

De overige 45 procent van de bedrijven investeert wel in zijn mensen. Zij geven persoonlijke aandacht (18 procent), verhogen de lonen (15 procent), zorgen voor een goede werksfeer (14 procent) en bieden opleidingen en cursussen aan (13 procent). Circa 5 procent biedt zijn mensen meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Niet langer uitwisselbaar

De cijfers van het UWV maken duidelijk wat wij bij BLOM Opleidingen al langer weten: heftruckchauffeurs en andere magazijnmedewerkers zijn moeilijk te vervangen. Voor een ervaren kracht die vertrekt, is moeilijk een vervanger te vinden. Bedrijven die hun werknemers willen behouden, zullen zich dus extra moeten inspannen.

Dat betekent investeren in medewerkers. Wie goed in zijn vel zit, gaat minder snel op zoek naar een andere baan. Geef medewerkers de aandacht en waardering die ze verdienen. Geef hen ruimte om zich persoonlijk te ontwikkelen. Stuur ze naar opleidingen of trainingen en versterk hun competenties. Maak een team van de medewerkers en creëer een aangename werksfeer. De kleine investering die u daarvoor moet doen, krijgt u dubbel en dwars terugbetaald.

Gerelateerde artikelen