Ziekenhuis doet AGV’s in de ban

Logistiekprofs op 1 July 2022

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft de AGV’s die het sinds 2011 inzette alweer verkocht. De logistieke robots moesten het ziekenhuis helpen bij de bevoorrading van verschillende verdiepingen, maar bleken in de praktijk toch lastig in te zetten. 

Dertien AGV’s

In 2011 kwam het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in het nieuws als enige ziekenhuis van Nederland dat met AGV’s werkte. De dertien onbemande vervoersrobots werden ingezet op de logistieke afdeling om verschillende verdiepingen in het ziekenhuis te voorzien van maaltijden en schoon beddengoed. 

De robots maakten gebruik van goederenliften en werden aangestuurd via lasergeleiding en reflectoren op de muren. Door de inzet van robots zou JBZ flink kunnen snijden in de personeelskosten. 

Problemen met andere systemen

Nu blijkt dat JBZ alweer afscheid heeft genomen van de voertuigen. Ze zouden toch te veel problemen opleveren, vooral in de afstemming met andere systemen. “Bijvoorbeeld met het besturingssysteem van de liften en het oproepsysteem van de verpleegkundigen”, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis tegen het Brabants Dagblad. 

“Ook moesten de karren veilig kunnen bewegen door het ziekenhuis. Leveranciers en medewerkers van het ziekenhuis  hebben zich ingespannen om het tot een succes te maken maar dat is helaas nooit helemaal gelukt. Om die reden hebben we afscheid van de AGV’s genomen. Ze zijn verkocht.”

JBZ kondigt de komst van de AGV’s aan in 2011: