Zelfsturende boten in Amsterdamse grachten
21.09.2016 | Branchenieuws

Zelfsturende boten in Amsterdamse grachten

Volgend jaar varen er in de grachten van Amsterdam zelfsturende boten rond die mensen en goederen kunnen vervoeren. Het gaat om een onderzoek dat als voorbeeld moet dienen voor steden over de hele wereld.

De eerste prototypes van de Roboat varen in 2017 door de Amsterdamse grachten. Voor het onderzoek is 25 miljoen euro uitgetrokken. Het programma is opgezet door AMS Institute. Ook het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Technische Universiteit (TU) Delft en Wageningen University & Research (WUR) werken eraan mee. Volgens de partijen zijn de mogelijkheden voor Roboats eindeloos. Ze kunnen mensen en goederen vervoeren, maar ook voor milieudoeleinden ingezet worden.

“Zo gaan we ons ook bezighouden met ‘environmental sensing’, bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van onderwaterroboats die metingen in rioleringssystemen uitvoeren. Dit om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen. Of denk aan Roboats die de grachten ontdoen van ronddrijvend afval of raad weten met de 12.000 fietsen die er jaarlijks in belanden”, zegt Arjan van Timmeren, Scientific Director van AMS Institute.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren