Zelfstandige pakketbezorgers PostNL: ‘Wij komen amper rond’

Logistiekprofs op 18 July 2018

Bezorgers die zelfstandig voor PostNL werken, hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. In een brief van de Belangen Vereniging van Pakketdistributie (BVPB) valt te lezen dat het tarief niet voldoende is om aan de cao van het beroepsgoederenvervoer te voldoen. 

De werkdruk neemt toe, de tarieven niet

De Telegraaf heeft inzicht gekregen in de brief die de BVPD naar haar leden heeft gestuurd. Voor PostNL werken 250 zelfstandige bezorgers. Zij zouden moeite hebben om rond te komen, deels omdat het tarief te laag is, maar ook omdat niet alle uren worden vergoed.

De BVPD wil – uit angst voor sancties van PostNL – niet reageren tegenover de Telegraaf. Een betrokkene laat echter weten dat de werkdruk onder bezorgers alsmaar toeneemt, terwijl er niet extra betaald wordt. “De mallemolen draait maar door. De vrees is dat er pakketjes blijven liggen omdat de rijders de stroom straks niet meer aankunnen. Er komen mogelijk acties.” 

PostNL: ‘Groei biedt ook kansen’

Volgens PostNL biedt de groei van webwinkelen bezorgers juist ook kansen. “Een bezorger krijgt een kleinere route en bezorgt dan meer pakketten maar in een kleinere wijk. Daarnaast leidt de groei van pakketten ook tot extra omzet bij een ondernemer”, aldus een woordvoerder. 

Het post- en pakketbedrijf zegt wel begrip te hebben voor de ‘recente ontwikkelingen’ en aansluiting te zoeken bij de kostenontwikkelingen van ondernemers, zoals bijvoorbeeld de kosten van het wagenpark.